Mensen

Personalia in C2W 21 Premium

Arjen Dijkgraaf |
Carrière & Opleiding

Ben Feringa is benoemd tot Commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw. Voor Nederlandse Nobelprijswinnaars is dat de gebruikelijke koninklijke onderscheiding.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft tevens besloten dat de nieuwbouw voor de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen niet Zernikeborg gaat heten, maar Feringa Building. De bouw van het pand start binnenkort; het vervangt Nijenborgh 4, dat al jaren kampt met een asbestprobleem.

 De UvA heeft Gert-Jan Gruter benoemd tot buitengewoon hoogleraar industriële duurzame chemie. Gruter is sinds 2004 technisch directeur (cto) van Avantium, dat de leerstoel sponsort, en als zodanig het brein achter duurzame ontwikkelingen zoals de YXY-kunststoffen op suikerbasis.

 De Jong Talent Pfizer Prijs voor life sciences (€ 5.000) ging dit jaar naar de Braziliaanse fysicus Eduardo Pavinato Olimpio. Zijn master aan de TU Delft leverde een wiskundig model op dat beschrijft hoe levende cellen zich ordenen, en wat er gebeurt als je ze bevriest en weer ontdooit. Farmaconcern Pfizer reikt deze prijs van jaarlijks uit aan een uitzonderlijk talent.

Thomas Hansen heeft de AkzoNobel Afstudeerprijs voor chemie en procestechnologie ( € 5.000) in de wacht gesleept. In Leiden bouwde hij een theoretisch model van glycosyleringsreacties, waarmee ons lichaam koolhydraten synthetiseert. Op die ‘waanzinnige puzzel’, zoals hij het zelf noemt, wil hij nu promoveren. Met de prijs wil AkzoNobel uitdrukken dat ‘een briljante geest en exceptioneel talent echte erkenning verdienen’.

Biogeoloog Bert van der Zwaan is de nieuwe voorzitter van het Europese universiteitennetwerk LERU. Van der Zwaan, gespecialiseerd in de biochemie van foraminiferen, was al rector magnificus van de UU.

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven