Nieuws

Boor bakt brandstof van broeikasgas

Arjen Dijkgraaf |
Anorganische chemie, Duurzaamheid & Energie, Katalyse

Elementair boor is een zeldzaam efficiënte fotokatalysator voor de reductie van koolstofdioxide. Mede omdat het in de zon gloeiend heet wordt, schrijven Chinese onderzoekers in een hot paper (jawel!) in Angewandte Chemie.

Het idee van zo’n fotokatalysator is dat hij de reactie bevordert tussen CO2 en H2, dat je bijvoorbeeld genereert door elders water te splitsen. Het product is een mix van CO en CH4. Als energiebron dient zon- of ander licht, en dat dat de katalysator opwarmt is geen verrassing maar ook niet per se de bedoeling.

De in Japan werkzame Jinhua Ye en haar collega’s melden nu dat die opwarming bij amorf, poedervormig boor juist heel goed uitpakt. Het materiaal absorbeert het overgrote deel van het zonnespectrum in het uv- en het zichtbare gebied, en neemt zelfs een beetje van het nabije infrarood mee. Als je het niet actief koelt kan de temperatuur in de zon oplopen tot zo’n 400 °C.

Als het boor dan CO2 adsorbeert wordt dat ook opgewarmd, wat de reactiviteit verhoogt. Maar het wordt pas echt interessant als je er H2O aan toevoegt in plaats van H2. Door de hoge temperatuur gaat dat water het boor hydrolyseren, waardoor het zijn eigen H2 vormt. Daarnaast ontstaat boorhydroxide oftewel boorzuur (zie de illustratie). Je zou verwachten dat dat B(OH)3 een afschermend laagje vormt op het booroppervlak zodat de katalytische werking verloren gaat, maar bij deze temperatuur blijkt het gewoon te verdampen - de auteurs zagen het neerslaan op de koude wanden van de meetcel.

Op het oppervlak blijven wel spoortjes booroxide plakken. Maar die bevorderen de adsorptie van CO2 en doen zo de efficiëntie van het geheel nog verder oplopen.

De auteurs stellen terecht dat H2O een stuk gemakkelijker en veiliger werkt dan H2, zeker onder industriële condities. Dat het boor zelf wordt omgezet en dus niet echt voldoet aan de definitie van een katalysator, mag de lezer voor zichzelf concluderen.

Hoe je industriële hoeveelheden boorzuur hergebruikt of weer in boor omzet, en vooral hoe gemakkelijk/moeilijk/energieverslindend/verkoopbaar dat is, staat er helaas ook niet bij.

bron: Wiley

Deel deze pagina
C2W zoekt stagiairs!

Ben je geïnteresseerd? Neem een kijkje wat we je kunnen bieden!

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven