[ Party drug GHB uit de keuken ]

18 februari 2009 Marga van Zundert 25 reacties

Thuis GHB maken is verbazingwekkend eenvoudig. Internet zorgt voor de receptuur en het belangrijkste ingrediënt, het schoonmaakmiddel GBL. Het resultaat is behoorlijk zuiver en spotgoedkoop, blijkt uit analyse door C2W.

“GHB hebben we thuis op voorraad van 0,5 liter. Hieruit nemen we kleine buisjes van 4 ml. Dat doen we vervolgens in frisdrank, in mijn geval appelsap of dubbeldrank, want dat vind ik het lekkerst.” Aan het woord is uitgaander ‘Frits’ uit het rapport Tendens 2008 van het Gelderse IrisZorg. Hij blijkt geen uitzondering. Bij de verslavingszorg melden zich steeds meer jongeren die verslaafd zijn aan huisgemaakte GHB.

Is het zo simpel om thuis een litertje GHB te brouwen? Ik neem de proef op de som. Uitgangstof voor de thuissynthese blijkt het ringvormige GBL (gamma-butyrolacton) dat wordt verkocht als professioneel schoonmaakmiddel. Door ringopening met loog ontstaat het natriumzout van GHB, de vorm waarin de drug meestal wordt ingenomen. Recepten staan er genoeg op internet.
Na een bestelling op internet krijg ik GBL thuisgestuurd. De andere benodigdheden (een pH-test, gootsteenontstopper en gedestilleerd water) koop ik bij een bouwmarkt met tuinafdeling.

Drugs synthetiseren klinkt misschien spannend, maar de praktijk is nogal saai: een uur lang rustig loog toevoegen en goed roeren. Het product - een kleurloze vloeistof - gaat nog even door een koffiefilter. Dan gaat mijn 0,5 l keuken-GHB naar een echt laboratorium voor analyse.


90 procent van de GBL blijkt succesvol omgezet in GHB. Naast het restant GBL zijn geen bijproducten of vervuilingen te ontdekken. Mijn illegale brouwsel zal zonder twijfel een roes opleveren. Vergeleken met een legaal drankje in de kroeg is mijn keuken-GHB ook spotgoedkoop. De 0,5 liter is goed voor zeker honderd ‘dopjes’ en ik betaalde - een geruïneerde kunststof maatbeker niet meegerekend - circa 35 euro.

GHB staat voor gamma-hydroxyboterzuur. In het uitgaansleven is de drug ook bekend als vloeibare xtc of de rape-drug. GHB stimuleert de receptoren in het brein voor de signaalstof GABA (gamma-amino-boterzuur). Gebruikers worden een kwartier na inname vrolijk, ongeremd, praatgraag en - volgens sommigen - ook geil. De ontdekker van de stof, de Franse arts, schrijver en filosoof Henri Laborit (1914-1995) werd zelf een grote GHB-fan. Hij gebruikte het tijdens congressen om enthousiaster te spreken.

Wie meer GHB inneemt, wordt niet vrolijk maar slaperig. Een hoge dosis GHB veroorzaakt een diepe slaap die over kan gaan in een urenlange coma. Vlak na de ontdekking in 1960 is GHB ook een tijd in zwang geweest als narcose- en slaapmiddel. Maar omdat de omslag tussen extase en narcose plots komt en per individu verschilt, verdween het weer snel uit de apotheek. Nu wordt GHB onder de naam Xyrem enkel nog voorgeschreven aan narcolepsiepatiënten voor een ongestoorde nachtrust.

Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) heeft geen harde cijfers over GHB-gebruik. De drug wordt nog niet opgenomen in het verslavingsonderzoek vanwege het relatief geringe gebruik. Maar de laatste tijd lijkt het gebruik te groeien, vooral op het platteland. “GHB wordt thuis gemaakt en gebruikt als een goedkope vervanger van alcohol”, meldt de VNN-woordvoerder. De VNN heeft minister Klink inmiddels om toestemming gevraagd om GHB te verstrekken in afkickprogramma's.

Bij GHB ligt extase dichtbij narcose. Twee derde van de GHB-gebruikers is een keer out gegaan, weet drugsonderzoeker Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam. Die bewusteloosheid kan gevaar opleveren, zeker als er ook andere drugs zijn gebruikt. Iemand kan stikken in zijn tong of braaksel. Op afterparty’s wordt desalniettemin GHB genomen om het opgefokte gevoel van xtc of speed te verdrijven.


Mijn huisgemaakte GHB verdwijnt braaf in de tank organisch afval op het lab. Maar zolang GLB zo eenvoudig te krijgen is, heeft keuken-GHB alles in zich om een hype worden.

 

Naar aanleiding van dit artikel zijn kamervragen gesteldReacties

Reacties

Toy van Nooijen 24/01/2016 23:10

LIFE IS MY DRUG U MORONS.

daantje 02/12/2015 18:33

pfffff......... haha ik lach hier nu heel hard om DE DRUG MOET NIET JOU GEBRUIKEN MAAR JIJ DE DRUGS (waar is G voor bedoeld?? iets wat heel veel niet weten) maar vage verhalen plaatsen iedereen terwijl ze nog nooit een druppel op hebben en niet weten hoe of wat maar met de meute mee lopen te praten. (hoe kunt je ergens een mening over hebben als je iets nooit hebt geprobeerd?) hahaha :)

Neel 13/10/2015 11:01

Wil ook ff reageren op al die mafkezen die willen experimenteren met deze troep. Van het weekend bijna goed fout gegaan, met deze praktijken. Spoed naar het ziekenhuis vervoerd meer dood dan leven. Bijna geen hartslag meer 31 graden moest via een tube beademd worden had geen 5 minuten langer moeten duren volgens de artsen. En dat alles vanwege dat stomme ghb. Ja als hij het niet had overleefd of als een kasplantje hier uit was gekomen wie zadel je met deze ellende op. JA PRECIES DE OUDERS EN DE OMGEVING. Zit hier te lezen gbl is een schoonmaakmiddel. Dus ga een stomme vraag zetten stelletje mafkezen ALS IK EEN FLES GOOTSTEENONTSTOPPER OP DE TAFEL ZET EN IEDEREEN EEN BORREL HIER VAN WIL GEVEN KAN IK JE VERTELLEN HOE IK WORD AANGEKEKEN. Ja alsaf ik gek ben of ik wel spoor, dat is toch niet om te drinken. MAAR ER BLIJKEN MAFKETELS TE BESTAAN DIE ONDER ONDER T MOM FF PROBEREN GHB LEUK GEZELLIG LACHE INEENS WEL GOOTSTEENONTSTOPPER IN HUN SMOEL STOPPEN. En hun leven hier zelfs voor in de waagschaal gooien. WIE IS HIER NU GEK.DUS VOOR IEDEREEN ZET NAAST JE GHB OOK EEN FLES GOOTSTEENONTSTOPPER NEER DAN WEET JE IEDERE KEER WAT JE PRECIES IN KOKER STOPT. DOE HET SIMPEL WEG NIET. Die heeft het goed overleeft weet niet veel meer van alles maar zijn ouders kunnen hun angst na het telefoontje en bezoekje aan ic wel vertellen.

meikel meskers 07/01/2015 18:02

Lijkt mij wel lachen om een keer ghb te joinen. Het leven is mooi maar die momenten waarop je in een trip zit zijn toch natuurlijk wel die dingen waarvoor ik nog leef. Zonder drugs heb je maar weinig magische momenten bedenk ik me altijd maar. En ja ik heb de dood ook in de ogen gekeken en nee ik heb geen spijt van de dingen die ik heb gedaan. Eerste keer dat ik XTC heb gebruikt in combination met alcohol eindigde ik in de vuilnisbak bij de buurman. Ik kwam rond 05:00 in de morgen aan bij mijn huis. Kon nergens mijn huissleutel vinden. Ja toen ik de volgende dag mijn roes uitgeslapen had kwam ik erachter dat die in mijn linker broekzak zat ipv mijn rechter. Maar goed ik kon het huis dus niet in en aangezien ik de volgende ochtend weer naar school moest wilde ik toch nog wat slaap mee pakken. In de regen zitten leek me ook niks. Ik zag de vuilnisbak van de buurman aan de stoeprand staan. Ja als je hem in je eigen tuin zou zetten zou ik eraf blijven dacht ik nog maar hij stond gewoon op de openbare stoep. Ik er in gekropen, klep dicht en oogjes gesloten. Volgende ochtend wordt ik wakker door een schreeuwende man met een oranje jas. Of ik helemaal gek ben geworden. Mijn excuses aangeboden, snel mijn fiets gepakt en naar school gegaan. Voor ik weg fietste keek ik nog een keer achterom en dacht dat zal me niet nog een keer gebeuren. Ik zag de vuilniswagen nog net de straat uit rijden...

johoma 16/12/2014 08:38

Verse broodjes pindakaas. Erger dan dit.
Trainingsbroeken zijn ook zwaar gevaarlijk.

johoma 16/12/2014 08:35

Mafkezen al die kezen die maf wezen. Straks weten ze niks meer van dit weerbericht. De beer bezit broodje pindakaas.

johoma 16/12/2014 08:31

Knettah qhek in de kopp mienjonge

ANONIEM !!! 16/01/2014 13:07

Hallo ik ben 32 jaar en sta te boek bij politie en verslavingszorg als een van ergste gevallen qua verslaving GHB. ik ben hier niet echt trots op maar anderzijds leeft het ook lekker vaag hmmm, dat is nu een verslaving zwaar kut want normaal meedraaien in de maatschappij zit er voor mij echt niet in!!! (schrijnend) toen ik heb al tientallen keren op I.C gelegen dan wel niet voor veiligheid mezelf anderen op politie bureau. Wat ik lees pfff dubbelzinnig allemaal !! ik maak GHB ZELF en heb goed recept. wie denkt dat GHB een levensgevaarlijk middel is zo JA dus ik gebruik 8 ml ghb elk anderhalf uur + nog 2 ML gbl puur elke 3 uur. snuif daarbij plentie speed en drink4 flessen alcohol dus 4 liter !5% bij. DOET DIT NIET NA A.U.B. dat sommigen dit lezen en denken ja ja mooi verhaal kan, maar jammer genoeg WEL. ik GA ook zeker NIET oud worden hulpvrlening in Friesland vinden me een levend wonder hadden me tot hooguit 30 jaar gegeven en dan zou het over zijn.(gebruik sinds mijn 20 STE ) dat ik mensen zie schrijfen goeie schit eens een keer proberen tja het is ook maar net hoe sterk sta je in je schoenen, maar van onze ouwe groep(vriendenclub 60 man) terugkijkend. zijn er Al veel niet eens meer. zelfmoord, overdosis, en ongelukken door de GHB ik schilder het spul niet af als ROMMEL maar mensen ROMANTISEER het ook alsjeblieft niet bij mij was ook ooit eens 1 keer proberen de eerste keer leuk lekker maar hou het wel in de hand. TUURLIJK ik kan donders goed rekenen had hier niet op GEREKEND. maargoed wat ik ermee wil zeggen is. jeugd volwassenen nog nooit gehad DOE het NIET. wat je niet weet wat je niet mist !!!. mensen die wel gebruiken in welke mate dan ook weten zelf hoe de vork in de steel zit.IK heb al nou ?? tig opnames gehad qua psyche danwel niet verslavingsklinieken heel Nederland. Maar ben je clean gan denk je WTF geloof ik in deze leugens. gebruik je intreseert het je geen moer. ook niet wat mensen van dit verhaal denken.Ik hoef geen medelijden of complimenten Hou maar. maar wil wel zeggen teggen mensen die met drugs beginnen denk geen 1 niet 2 maar 3 keer na. dit win je niet. sommigen wel maar na veel vechten daarbij is het ook wat wil je Zelf. Nou is ook zo maar in een verder gevorderd stadium (geleerd klinieken, lezen, verhalen) is de amigdala beloningscentrum int hoofd. de receptoren de neuro transmitters zo in de war tja keuze NOPE !! niet echt meer iig ik hoop dat ouders hun jeugd beschermen. dat jeugd zelf ook nadenkt 3 x en medeverslavden sterkte. want die kereltjes die praten en pfff ja dit en dat leven de G zijn nog maar aan het begin.de zwaardere gevallen praten echt anders. Geloof me. Goeten R. en ja nog even een buus nu.

woorts 30/11/2013 01:27

GHB? Ik ben bijna 70 en ex-scheikunde leraar
Het pensioenprobleem (jong betaalt voor oud) wordt wel opgelost...de jongeren van nu (GBH-jeugd) hbalen nooit hun pensioenleeftijd..Wie niet weet welke verontreinigingen er in huishoud-producten zitten lost hiermee een pensioenprobleem op. Leve GBH!

patrick bakker 28/09/2013 12:51

1 farmaceutische

marielle 29/05/2013 15:27

Nou ik zou het graag een keer uit proberen ghb en zelf maken en door verkopen want je verdient er goed mee en dat iemandt een heel flesje leeg drinkt kan deze persoon niks aan doen ik vindt het goed dat ie het hier op heeft geplaatst en dat zou jy ook moeten wezen want dan weet je wat er in zit als ie het zelf zou hebbe gemaakt maar dat is niet zo dus hoezo zo veel krietik hier als jy zelf niet weet wat je kind doet is der zo ie zo al iets niet goed en hij nam het toch zelf dus je moet bij je kind wezen en zijn dealer en niet hier

Dvgggg 06/05/2013 11:19

Nou ik vind iedereen moet het zelf weten,
Neem het in mate... niet te vaak
Niet zoals alcohol he is toch oook drugs?
Alcoholisten.... je kan je net zo goed kapot drinken van alcohol het maakt allemaal niet uit,

1 regel, zolang je er geen TE VEEL voor zet is het niet zo schadelijk...

Cocacola... te veel... superslecht.. kan je beter xtc nemen, beter voor je maag...

geestdrift 19/03/2013 12:03

een generatie die niet oud worden
Ze halen de 40 of minder niet eens
een chemische fabriek
nieren lever naar de klote helpen
Eerlijk gezegt heb ik veel medelijden met ze ,vooral vanwege hun zwakheid voor feestjes zonder rommel in hun lichaam

BazookaBob 09/03/2013 03:44

Niet zo zeiken, drugs is drugs. mensen zijn altijd op zoek naar euforie (in welke wilde Africaanse stam dan ook). De mens is de mens en zal altijd op zoek zijn naar zijn grenzen, en zijn koppie op ontploffen willen hebben staan. een laatste tip; laat je wel geen gele pijlgifkikker op je arm tattooweren, wan t dan ziet iedereen dat je ooit in je leven verloren bent gegaan aan gemi...... WHahaha niet trots erop, maar leven was een wilde ervaring!!!!!!!!!!!!!

rico 04/01/2013 22:23

mensen wat maken jullie jezelf druk laat ze gaan als ze hun leven verzieken, das hun eigen keus(indien volwassen).ik ben 43 en heb het ook een keer uitgeprobeerd, maar een druppel teveel en je ligt gelijk een hele dag te slapen was niks voor mij. maar dat bemoeien met andermans zaken moet een keer ophouden, er zijn al genoeg achterlijke regeltjes hier in holland.bv in america mag je jezelf beschermen als iemand je naar het leven staat, hun hebben dit ook in de grondwet staan dat ze daar recht toe hebben, bv om een vuurwapen te mogen dragen.moet je dan jezelf door criminelen laten bestelen of jezelf laten bedrijgen??? omdat een crimineel wel weet waar hij een wapen kan kopen,het gaat hier niet om of ik zo graag een wapen wil maar de keuze moet van jezelf zijn en niet opgelegd door bv de regering, die ons besturen en nog nooit 1 dag ellende hebben meegemaakt. ongelooflijk is iedereen nu zo dom?? of zijn jullie allemaal volgers dingen doen omdat het zo "hoort" nederland begind me de keel uit te hangen en niet zo weinig ook.en nog wat drugs en wapens doden niet dat doen de mensen zelf of de kabouters ik haat domme mensen.

laura 06/10/2012 16:54

serieus.... ik snap jullie echt niet.... je verziekt hier heel je leven mee!!! je dierbaren zien dat je langszaam van de wereld afgaat..... je doet iedereen veel verdriet als je dit gebruikt STOP ERMEEE!!!!!!

JanGHB 14/08/2012 01:46

Melk is goed voor elk,.....maarre ..niet voor Jan, die kotst ervan!
Jan op de wc, daar pakt Jan GHB,
Jantje helemaal uit zijn dak.....en vaders wagen in de Prak

Geen getreur en volgende keer,......rijdt Jantjes vader weer,....Na een slokje GHB,.....deed zijn ouwe ook nog mee.

De mooiste momenten in die nacht,...liggen in A'dams gracht.
Moeke ''''ik zei nog zo"'''''daar ligt een gracht'''''
Ach,...verdunnen met wat GHB en diep inhaleren....ging ze man en zoon mooi achterna......Zij leven nu in de andere wereld....
Gezellig aan de G.......wittewelwitte nie,.....staat het ook bij jou tot aan je knie......
Ze zeggen nu dat het was door de GHB,...maar wie neemt dan ook d'n auto mee.....sukkels. hahahaha

peter 10/08/2012 10:27

Na ik een reactie gaf maar daarin niet echt nadacht wat ik schgreef en enkel de lol ervan,.......ben ik gaan nadenken. De reacties nà mij geven aan hoe dom je zijn moet te leven onder drugs. het is helemaal waar je er kapot aan gaat.


Geen leuke verhalen meer. Bezin je zelf liever en besef wat je stuk maakt op de langere termijn.....

EBD Peter.

Knallen met die handel ....Al 45 jaar op stap 04/08/2012 19:36

De eerste maak iemand GHB inam en ons aanbood, geweigerd. Zag wat hij en girl die avond deden was wel heer erg ver heen. Zonder erg stonden zij te vrijen en gewoon op de dansvoer te plassen en erger. Daar weten zij niets meer van.

Ook de verhalen doen het spul geen goed. Echter zal dat altijd zo zijn. XTC was ook gevaarlijk. Jongens....de huidige markt is van enorm slechte kwaliteit. In eind 80 tm begin jaren 90 was de PIL onvergelijkbaar met de huidige XTC.....Er zijn teveel makers en kennen geen van allen nog het orginele XTC recept. Net zo als je nu GHB in de keuken maakt zal dat veel slechte product opleveren. Zo met de XTC ook. Met èèn xtc pil kon je langer volhouden dan 8 uur volledig uit je dak te gaan. Dat lukt je nu niet eens 2 uur.

Ben gewoon heel goed voor jezelf....Wil je gebruiken.Prima. Maar zorg je de goede drugs koopt. Die is niet te verkrijgen in nederland....Pak dan het beste van het slechtste indien je perse gaat voor house....Want vergeet niet dat het de muziek is die ons tot dit brengt.

Ik ga een aantal echt super toffe en keigave verhalen uit onze periode schrijven. Wacht ff af. De vraag die ik stellen wil is wat kost GHB op de markt dan. Goeie he,

Dus als ik dat zou kopen in een dancing of de straat. Reden is ik een anderhalve ltr wil maar geen rotzooi en wil weten wat ik kwijt kan zijn. Is voor een jaar voorrad zoals hij is overgekomen???

Ik ben alles en overal geweest en heb meest mooiste maar gevaarlijke avonturen beleefd en zeker vaak de dood gezien van dichtbij.....Echter wist ik ondanks altijd net de uiterste grens....net niet over te gaan. Dus overdosis en die klets.

Geniet van het leven en drugs maar als je dan toch bezig ben doe het dan ineens met de beste die je kunt krijgen. Neem er de tijd voor n goed adrtes te vinden...


Hahaha ik heb nu een xtc en amftnn op...Merkt dat nou niemand.....????


Hopelijk is iemand aardig en kan een gewoon antwoordt geven......peerorganist biografie en aflevering Man bijt hond....das andere koek en best heftig. Ook leuk. Geen drugs te zien hoor....hahaha

Shake Tass 27/06/2012 17:31

Ik was eerst van plan om me eigen drank te maken maar nu ik dit gelezen heb ga ik ghb brouwen! Zonder dit artikel was ik daar nooit op gekomen! Bedankt!

DogDebauchery 28/05/2012 20:35

Ach man,
rook cannabis en drink whiskey.
Veel leukere combinatie dan schoonmaakmiddel.

ghbeest 04/04/2012 18:59

ben 3 jaartjes verslaafd geweest aan ghb ;p maar gelukkig sinds kort clean, heb een perfect afickschema.

deur222@live.com

matthijs 10/03/2012 21:00

ik vindt, heb nog nooit ghb gebruikt, maar als je het gewoon een keer voor jezelf probeerd prima.
maar mensen gebruik aljeblieft je verstand en ga het niet zelf maken, en laat het testen.
ik wil graag lang en gelukkig leven zonder dood te gaan aan jullie expirimenten!! groet mathijs

sweety 28/02/2012 14:15

juist de effecten van GHB nog gelezen op een andere site, ff verschoten, vorige week afgesproken met iemand waarvan ik dacht te vertrouwen was, en verdomme van veel van die effecten besef ik nu, dat ik die effecten ook heb, niet bij stilgestaan over hoe de avond is verlopen, paar glaasjes wijn (3) en daarna niks meer weten of beseffen...erg raar, maar de dag erna er niet erg bij stil gestaan, alleen als mijn vrienden vroegen hoe het geweest was, begon ik te beseffen dat ik me niks meer herinnerde van een deel van de avond...Dat is een enge gedachte

Jeroen 05/01/2012 22:03

Hoe zielig ben je als je het voor de verkoop gaat maken. wees en held en neem het dan zelf. mensen die hier behoefte aan hebben moeten dit kopen in kleine doseringen zoals een half flugel flesje. en niet met halve liters ;P

Maar serieus wie dit maakt voor de verkoopt voor de verkoop moet eerst naar de kliniek ze overige hersencellen laten tellen. (zou niet meer dan 2 min. mogen duren).

Artikelen tot van

Reageren

Plaats uw reactie op dit bericht.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
 

[ Ander nieuws ]

C2W is een uitgave van Beta Publishers.
© 2016 www.c2w.nl - alle rechten voorbehouden.