Anorganische chemie

MOF droogt aardgas

Voor het eerst is een metal-organic framework (MOF) ontwikkeld dat bruikbaar is om aardgas mee te drogen. Het bindt water zonder er in op te lossen, schrijven onderzoekers van de King Abdullah University of Science and Tehcnology (KAUST, Saoedi-Arabië) deze week in Science.

Salpeterzuur op de boerderij Premium

Een lekkende opslagtank voor salpeterzuur zorgde voor evacuaties in het Vlaamse dorp Zevekote. De tank hoort bij een experimentele mestverwerkingsinstallatie.’

Energiek ontwerp Premium

Met zonlicht kun je elektrische stroom maken of chemische reacties aandrijven. Door slim design en de juiste materiaalkeuze krijgt zonne-energie straks nog meer toepassingen.

Vooropgezet plan Premium

Masterstudent Tom Keijer zet met verve in op solar fuels. Het leverde hem de jury- en de publieksprijs op tijdens het PAC-symposium.

Chirale molzeef

Mark Davis en collega’s van Caltech presenteren de eerste molzeef die chiraal genoeg is om te werken als enantioselectieve katalysator. Nu duidelijk is hoe je zulke structuren moet synthetiseren kun je gaan denken aan toepassingen in de farma. Je zou er geneesmiddelen mee kunnen maken die alleen de werkzame spiegelbeeldvorm van de actieve ingrediënten bevatten, suggereert een PNAS-publicatie.

Naar boven