Verenigingen

Verbeter je poster

KNCV |
Arbeidsmarkt, Carrière & Opleiding

Op 15 februari 2017 vond de KNCV Academy workshop ‘hoe verbeter ik mijn wetenschappelijke poster’ plaats in het Coachhuis in Utrecht.

Tijdens de KNCV Academy posterworkshop gingen, onder leiding van Toon Verlinden van de Vlaamse organisatie The Floor is Yours, vijftien enthousiaste cursisten aan de slag met hun posters. Verlinden leerde aan hen in drie uur wat de belangrijkste elementen van een poster zijn en hoe ze die elementen kunnen verbeteren.

Postertips

Op een druk congres zoals CHAINS is het volgens Verlinden erg belangrijk dat je poster opvalt tussen de andere posters. Een posterpitch is hiervoor een goed instrument. ‘Met een goede posterpitch houd je de aandacht van de bezoekers vast en stimuleer je ze de poster te lezen.’ De cursisten oefenden in tweetallen hun pitch en degenen met de beste pitch mochten hun pitch nogmaals houden voor de hele groep. Verlinden beoordeelde vervolgens de kwaliteit van de pitch en gaf tips waar de cursisten in het vervolg op moesten letten.

Een tweede belangrijk punt was het vinden van een goede titel voor je poster. De titel moet kort en krachtig zijn, zegt Verlinden. ‘De kop moet je afstemmen op het niveau van de doelgroep. Als de bezoekers de titel niet begrijpen zullen ze de poster zo voorbijlopen.’ 

De hoofdboodschap is dat wat je het publiek mee wilt geven. Deze moet duidelijk zichtbaar zijn op de poster, geeft Verlinden aan. Ook hier moet je goed nadenken over je doelgroep. De hoofdboodschap kan namelijk verschillen, afhankelijk van het publiek. Verlinden liet aan de hand van vooraf gestuurde posters van de deelnemers zien waar de hoofdboodschap geplaatst kan worden op een poster en hoe deze kan verschillen per doelgroep.

Kill your darlings

Een tip die Verlinden heeft overgenomen uit de filmwereld is kill your darlings. Regisseurs moeten soms goede scènes die niet helemaal bij de rest van het script passen schrappen. Je kunt op dezelfde manier nadenken over je poster. Is de informatie die er nu op staat relevant? Volgens Verlinden is het goed hier kritisch naar te kijken. Je kunt de geschrapte informatie altijd nog via een hand-out uitdelen aan geïnteresseerden.

Na dit theoretische gedeelte volgde een praktisch gedeelte waarin de deelnemers direct met de theorie aan de slag konden. Ze werkten in groepjes aan hun poster terwijl Verlinden rondliep om ze persoonlijk te ondersteunen. Na afloop ontvingen de deelnemers gratis een e-book met tips voor het maken van posters voor het verbeteren van hun onderzoekspresentatie.

De deelnemers waren erg enthousiast over de workshop, zoals blijkt uit een reactie: ‘Toon did a really great job. It was nice that he used a lot of our own posters as examples and there was a lot of interaction with the participants. The personal coaching by Verlinden himself made it really useful.’ 

Nieuwsgierig geworden? In het najaar begint een nieuwe serie workshops van de KNCV Academy, Houd de website www.kncv.nl/academy in de gaten voor de nieuwe data.
Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

NVBMB

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!

Naar boven