Achtergrond

Klaar terwijl u wacht Premium

Direct resultaat bij een ‘simpele’ bloedtest. Chemici en fysici werken er al ruim 20 jaar aan. Inmiddels vonden meerdere point-of-care-technologieën hun weg naar de markt. Welke tests volgen nog, hoe werken die en wat heb je eraan?

CE en MS vinden elkaar Premium

Dertig jaar nadat de combinatie capillaire elektroforese en massaspectrometrie (CE-MS) is geïntroduceerd, groeit de belangstelling ervoor. Het imago van CE als een niet-robuuste techniek lijkt achterhaald.

Zebravisjes helpen screenen Premium

Leidenaren ontwikkelen een volautomatische zebravis­larven­scanner om medicijnen te screenen. ‘Hiermee kunnen we ook twee hoofdpijnproblemen van de farma onderzoeken: de toxiciteit en de opname en afbraak van een middel.'

Voorkeursbehandeling voor lignine Premium

Lignine is een weerbarstig molecuul om te benutten. Daarom belandt het op de brandstapel voor energieproductie. Zonde, want er is veel meer waarde uit te halen, menen katalytici. 

Doping en/of geneesmiddel Premium

Helpt een geneesmiddel een zieke patiënt, dan werkt het ook als doping. Dat is althans het idee. Welke redenaties schuilen achter het dopinggebruik?

Ik ga op reis en ik neem mee Premium

© StudioCasper/iStock.com

Wetenschappers delen niet alleen kennis, ook onderzoeksmateriaal wisselt van eigenaar. Dat levert soms een uitdaging, want hoe stuur je snel een monster van A naar B? Los van verpakkingseisen en veiligheidslabels moet je ook rekening houden met juridische regels. 

Nieuwtjes tijdens Labtechnology Premium

Het thema ‘life sciences’ tijdens Labtechnology viel in goede aarde. De nieuwste snufjes zoals een innovatieve zuurkast en een hagelnieuw titratiesysteem trokken de aandacht van potentiële gebruikers.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven