Achtergrond

Zonnebrandstof heeft lange weg te gaan Premium

Al zo’n veertig jaar werken wetenschappers aan manieren om zonne-energie direct om te zetten in brandstof. Verder dan fundamentele kennis kwamen ze tot dusverre niet. Eind dit jaar hoopt de TU Delft echter een tafelmodel proefopstelling te hebben.

Kat en muis met hiv

Afrika kampt met een resistentiegolf tegen de veelgebruikte hiv-remmer tenofovir. Andere medicijnen op basis van nieuwe aangrijpingspunten zijn hard nodig. ‘Als we een nieuwe aidsepidemie willen voorkomen, dan moet er echt wat veranderen.’ 

Ebola in het nauw Premium

De dramatische ebola-uitbraak in West-Afrika bracht meer kennis over het virus. Het resultaat: een eerste vaccin en experimentele therapeutische antilichamen.

Driemaal diffractie opgehelderd Premium

Lang was röntgendiffractie dé methode om de kristal­structuur van een stof te bepalen. Tegenwoordig is er ook hernieuwde belangstelling voor neutronen- en elektronen­diffractie. Wanneer is welke techniek het best? En is kristalliseren vooraf echt altijd nodig?

Niemand blij met EU-wet hormoonverstoorders Premium

Europa formuleerde de eerste wettelijke criteria wereldwijd voor hormoonverstorende stoffen. Veel te strikt, volgens de milieuorganisaties. Onhaalbaar, zeggen medici. Geen onderscheid tussen gevaarlijke en onschuldige stoffen, aldus de industrie.

Golven analyseren chocolade Premium

Jaarlijks gooien producenten veel chocolade weg, omdat ze niet snel genoeg door hebben dat de kristallisatie niet goed gaat. Een nieuwe echografische analyse moet dat veranderen.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven