vrijdag 9 oktober 2020

De wetenschap brengt met stabiele isotopen, gaschromatografie en scanners het sportlijf in beeld, plus het effect van nieuwe supplementen en dieetregimes. Meer keus dan de spreekwoordelijke boterham met pindakaas dus.
donderdag 8 oktober 2020

Hoe verwerk je uiteenlopende biomassarestanten tot stevige hapklare brokken voor de veeteelt? Wagenings onderzoek moet dat voorspelbaar maken.
woensdag 7 oktober 2020

Voor een gezonde celdeling dienen cellen hun boven- of onderkant te herkennen. De eiwitten die bijdragen aan die zogeheten polariteit blijken vrijwel identiek in planten en dieren. ‘Als het flink misgaat, wordt een embryo niet eens geboren.’
vrijdag 2 oktober 2020

De nieuwe syntheserobot van IBM, RoboRXN, combineert drie bestaande technieken om nieuwe verbindingen sneller te ontdekken. De onlinereacties zijn voor iedereen beschikbaar.
donderdag 1 oktober 2020

De systeemchemie ontwikkelt zich hard. Zelf-replicerende moleculen doen aan katalyse, uit-evenwichtsreacties zijn aan elkaar te koppelen in één systeem en coacervaten kunnen vanzelf groeien. Dat belooft alvast veel.
woensdag 30 september 2020

In razend tempo loodsen farmaceuten en wetenschappers verschillende coronavaccins door de toelatingstrajecten. ‘Het gaat in de media steeds over veiligheidsrisico’s, maar tot nu toe zijn er vooral grote financiële risico’s genomen.’
donderdag 17 september 2020

Grote ontdekkingen in de chemie en life sciences gaven mede vorm aan de wereld zoals wij die nu kennen. De toekomst vraagt om nieuwe doorbraken. Ofschoon per definitie arbitrair, selecteerden wij met hulp van de lezers de vijf grootste uitdagingen voor ons kennisgebied.
donderdag 17 september 2020

Het Vlaams Supercomputer Centrum maakte de afgelopen maanden extra rekentijd vrij voor onderzoek aan COVID-19, onder meer om mogelijke componenten voor medicijnen te simuleren.
dinsdag 15 september 2020

Slijtage van de bladgouden bekleding van de Schwedagonpagode zorgt voor hoofdbrekens in Myanmar. Lise Vermeersch onderzoekt of chemische en materiaalkundige inzichten uit de elektronica-industrie kunnen helpen met duurzame restauratie.
dinsdag 15 september 2020

De zoektocht naar een chemische rem op de aanmaak van lichaamseigen marihuana levert nieuwe inzichten over onze hersenen. En over het gat tussen academisch resultaat en industriële praktijk.