Het is weer tijd voor de eindejaarsuitgave van de Mediarubriek. Met deze keer als thema: smaak.

De donkere en koude dagen zijn al weer ruimschoots gearriveerd en dan zoek ik ’s middag graag een café op met vrienden. Een lekker drankje erbij en wat mij betreft ook altijd nacho’s uit de oven. Daar horen natuurlijk jalapeño pepers en crème fraîche bij met goede kaas eroverheen. Zeker met wat alcohol op, kan de humor een snelle vlucht nemen. Maar zelfs dan zal ik de volgende opmerking alleen maken in het gezelschap van bevriende collega’s: ‘Wist je dat je al voor 100 % uit NaCHO’s bestaat?’

Psychologie

Hoewel Dijksterhuis’ inleiding doet vermoeden dat hij op dat laatste de nadruk zal leggen, gaat het overgrote deel van Hoe smaakt het? over hoe wij proeven en ruiken én ons mondgevoel. Het levert een prettig leesbaar, goed informerend verhaal op. Eigenlijk wel jammer dat de auteur aan de psychologie van proeven en eten slechts één hoofdstuk besteedt, want daarover zou je gerust een heel (leuk) boek kunnen schrijven. Zo zijn we voorgeprogrammeerd om zout te eten, dat vitale functies op peil houdt. Zelfs nu we er veel te veel van binnen krijgen. En als een fabrikant op een soeppak zet ‘Nu minder zout!’, dan ‘smaakt’ die soep ook minder zout. Oók als er in werkelijkheid nog steeds evenveel zout in zit als daarvoor – overigens lijken nacho’s zonder zout mij nou niet direct appetijtelijk.

Onderwerpen