In de afgelopen tijd was het advies om vooral binnen te blijven in verband met het coronavirus. Gelukkig hadden we het nieuwe, fantastisch leuke spel Photosynthesis om te spelen.

Het principe achter het bordspel Photosynthesis is vrij eenvoudig. Op het hexagonale speelveld dat in vakjes is opgedeeld, begin je met twee kleine boompjes. Afhankelijk van de grootte van de bomen en de positie van de zon – die in een ‘jaar’ alle zes de hoeken van het bord afgaat – vang je ‘zonlichtpunten’. Die kun je gebruiken om zaadjes te planten, bomen te laten groeien en uiteindelijk de grootste bomen in te leveren voor ‘oogstpunten’. Degene die de meeste oogstpunten heeft verzameld na drie ‘jaren’, wint het spel.

‘Voor het spel kan beginnen, heb je twintig minuten knutselwerk voor de boeg’

Je kunt niet zomaar starten met het spel: voor je kunt spelen, heb je wat knutselwerk voor de boeg. We hadden samen een dikke twintig minuten nodig om alle bomen, munten en tokens uit te drukken en in elkaar te zetten. De bomen bestaan uit twee schijfjes die je in elkaar moet schuiven, en vind je in vier varianten: een eikenboom (geel), een esdoorn (groen), een blauwspar (blauw) en een linde (rood). De boomsoorten staan niet officieel aangegeven, maar dit is wat ze waarschijnlijk representeren, zo lazen wij op een forum.

Dwarsbomen

De spelduur hangt af van het aantal spelers en hun ervaring met het spel. We moeten bekennen dat we zelf (nog) geen strategie hebben gevonden die altijd een definitieve overwinning belooft, wat ervoor zorgt dat je lang aan tafel zit, omdat je continu aan het nadenken bent over je beste opties. Vooral met vier personen – het maximum aantal spelers – kun je tussen de anderhalf en twee uur bezig zijn. Met meer ervaren spelers is de speelduur drie tot vijf kwartier. Wel heb je met meerdere personen een grotere kans om anderen te dwarsbomen als je je bomen strategisch neerzet, en andersom. Je ziet al gauw door de bomen het (spel)bord niet meer.

Het spel zelf is prachtig vormgegeven, met een warme opmaak en leuke details, zoals een konijntje aan de voet van een boom, of een vogel tussen de takken. Alle onderdelen zijn daarnaast van gerecycled materiaal gemaakt, wat in lijn is met het motto van Blue Orange, de uitgever van het spel (‘Hot games for a cool planet’). Een leuk weetje is misschien nog wel dat de ontwerper, Hjalmar Hach, bezig is met een vervolg: Photosynthesis: alien worlds, waarin er vier nieuwe werelden en vier nieuwe boomsoorten zijn, die allemaal een bijzondere eigenschap hebben.

Photosynthesis is een origineel, creatief bedacht bordspel dat zelfs na een aantal keer spelen niet verveelt. Het kan vrij uitdagend zijn en je hersens laten kraken, maar het is simpel genoeg om het spel snel te begrijpen en aan te leren.

Photosynthesis
Blue Orange
10-99 jaar
2 tot 4 spelers
€ 38,-