Het is weer de tijd van het jaar dat de redactie een greep doet uit het grote assortiment life sciences- en chemie­gadgets die je, speciaal voor in pandemietijd, online kunt bestellen.

Hoe het jou vergaat weet ik niet, maar ik ben al meerdere keren vergeten mijn mondkapje af te zetten als ik, uit armoe, maar weer eens een papieren bekertje met afhaalkoffie aan mijn lippen probeerde te zetten. Uit armoe, omdat ik mijn mochachino niet ter plekke mag nuttigen en omdat zo’n bekertje desastreuze gevolgen heeft voor de smaak van mijn favoriete warme drank. Het tv-programma Voor de vorm van de Nederlandse ontwerper Christien Meindertsma liet recentelijk nog zien hoe de grootte, de vorm en zelfs de structuur van een kopje je smaakpapillen weten te beïnvloeden.

Dus ging ik op zoek naar een beker die wel recht doet aan mijn godendrankje. Ik stuitte op een mooie heupthermofles – à la waar mijn (groot)ouders vroeger hun jenever uit nipten – die ook nog eens, voor het cadeau-effect, verpakt zit in een boek met de naam Chemistry 101 Liquor. Mijn mochachino ondergaat momenteel een reeks experimenten om uit te maken of die isolerende mok de smaaktest doorstaat.

Het voordeel van dat kartonnen bekertje is wel dat het je handen zo lekker opwarmt. Een oplossing vormen plutonium handwarmers; die, wees gerust, niet op plutonium, maar op natrium­acetaat werken.

Kits voor kids

En tja, in deze winterse periode met afwisselende vormen van lockdown zit er weinig anders op om na een toch broodnodige frisse neus zo snel mogelijk weer naar binnen te gaan. En als je daar het tv-/Netflix-kijken, computeren, ‘smarthphonen’, praten met je huisgenoten of tegen jezelf, en spelletjes spelen puur ter vermaak zat bent, zijn er gelukkig altijd genoeg science kits en boeken te bestellen die je laat thuis bezorgen.

Daarbij kun je gaan voor een traditioneel scheikundelab van Buki Science of Ravensburger SciencX, maar bijvoorbeeld Ravensburger biedt nog meer opties: smartscope (neem je omgeving onder de microscopische loep), sporenonderzoek en groene energie. Een originele draai geef je aan een speels leermoment met Eino Science recycling, dat je op allerlei manieren laat nadenken over de eindigheid van grondstoffen en wat er allemaal te recyclen valt.

Als je als volwassene denkt dat dergelijke kits voor kids je niets meer kunnen leren – niet waar – dan kun je je altijd nog buigen over het stripboek Het allerkleinste - Een reis langs de bouwstenen van alles van Dirk Ridder en Robbert Dijkgraaf (New Scientist); overigens voor oud én jong.

Als je je verder wilt verdiepen in de chemie en biologie van het leven is Wat is leven - De vijf basisbegrippen van de biologie van Nobelprijswinnaar Paul Nurse een aanrader (De Geus). Het is een aangenaam leesbaar verhaal over de antwoorden die we als mensheid door de eeuwen heen op die vraag hebben gegeven én een reflectie op hoe wij omgaan met leven in de meest brede zin van het woord in deze tijd. Passender kan ik het zo eind 2020 niet maken.