Nieuws

2D-materiaal oogst elektriciteit

Arjen Dijkgraaf |
Anorganische chemie, Duurzaamheid & Energie, Materialen & Coatings, Nanotechnologie

Met een paar laagjes indiumselenide kun je de warmte, die van elektronica-componenten af komt, efficiënt omzetten in elektriciteit. De hitte van een auto-uitlaat trouwens ook, beloven Yi Gu en collega’s van Washington State University.

Het is lang niet de eerste poging om hitte terug te winnen met thermo-elektrische materialen, die elektriciteit genereren uit een temperatuurverschil tussen de onder- en de bovenkant. Maar misschien is het wel de eerste variant met een voldoende hoog rendement om bruikbaar te zijn. Vergeleken met het silicium, waarmee met het eerder probeerde, ligt dat rendement een factor drie hoger.

In een recente publicatie in het Journal of Physical Chemistry Letters noemt Gu het een Van der Waals-Schottkydiode. Hij bestaat uit twee laagjes 'tweedimensionaal' In2Se3 van een paar atomen dik, elk met een andere kristalstructuur: de ene gedraagt zich als metaal, de andere als halfgeleider. Een kwestie van omkristalliseren.

De combinatie werkt als Schottkydiode, een klassiek concept uit de elektronica. Het ‘Van der Waals’ slaat op het feit dat de laagjes los op elkaar liggen en alleen door zwakke vanderwaalskrachten bij elkaar worden gehouden, en dát is binnen de elektronica helemaal niet gebruikelijk.

Dat het zo goed werkt, lijkt vooral te komen doordat beide laagjes perfect op elkaar aansluiten. Bij klassieke diodes, die bestaan uit dikkere lagen van totaal verschillende materialen, krijg je altijd defecten op het grensvlak die werken als ingebouwde weerstand.

bron: Washington State University

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven