AkzoNobel onderzoekt of het de chemiedivisie kan afsplitsen en verder kan gaan als verffabrikant. Zowel verkoop als een zelfstandige beursnotering behoren tot de mogelijkheden, blijkt uit een persbericht.

Met een omzet van €4,8 miljard omvatten de Specialty Chemicals-activiteiten ongeveer eenderde van AkzoNobel. Onder de producten zijn zout, chloorverbindingen, kunststofadditieven en hulpstoffen voor de papierindustrie.

Als het doorgaat, neemt AkzoNobel dus grotendeels afscheid van zijn roots. Akzo is in de jaren 60 ontstaan als conglomeraat van chemie-, farma- en kunstvezelbedrijven. Van de verfactiviteiten zat alleen Sikkens vanaf het begin in het pakket, de rest is pas later beetje bij beetje overgenomen. Ook het Zweedse Nobel begon als chemiebedrijf.

Het bericht bevestigt tevens de geruchten dat een andere verffabrikant, het Amerikaanse PPG Industries, belangstelling voor AkzoNobel zou hebben. De Amerikanen blijken inderdaad een informeel en ongevraagd bod te hebben gedaan, maar de AkzoNobel-top heeft het afgewezen omdat ze het veel te laag vindt. Ze spreekt van ‘een serieuze onderwaardering van AkzoNobel die niet in het belang is van de stakeholders, waaronder aandeelhouders, klanten en medewerkers.’

Het persbericht gaat verder met (citaat): ‘Het voorstel zou nadelig uitpakken voor de gemeenschappen en economieën waar AkzoNobel actief is, inclusief het mogelijk in gevaar brengen van de belangrijke bijdrage aan gemeenschappen en Research & Development organisaties wereldwijd en het grote commitment aan duurzaamheid. Het voorstel zou leiden tot grote onzekerheid voor AkzoNobel medewerkers, potentieel met betrekking tot duizenden banen wereldwijd.’ Een verhaal dat we de laatste weken al eerder hebben gehoord; toen ging het over de afgeketste overname van Unilever, eveneens door geldbeluste Amerikanen.

Wat die werkgelegenheid betreft kreeg AkzoNobel prompt bijval van minister Kamp, die het bod van PPG ‘niet in het Nederlandse belang’ vindt.

Het bod heeft wel de sluimerende plannen versneld om chemie en verf van elkaar te scheiden. Menig aandeelhouder zal het sowieso een goed idee vinden: in die kringen is men nooit zo dol op bedrijven die actief zijn in meer dan één goed omlijnd marktsegment.

Maar volgens het Financieele Dagblad is de beslissing vooral ingegeven door de wetenschap dat de verfsector een sterk versplinterde vechtmarkt is. Met het geld dat de chemie oplevert, kan AkzoNobel zélf andere verffabrikanten opkopen en zo uitgroeien tot een wat minder hapklaar brok.

bron: AkzoNobel, FD