Om teststrookjes voor vloeistoffen ook geschikt te maken voor vaste stoffen moet je er geen papier voor gebruiken, maar plakband. Dat demonstreren Wei Shen en collega’s van Monash University, Australië, in ACS Applied Materials & Interfaces.

Met hun chemical responsive adhesive tape (CAT) kun je bijvoorbeeld bepalen welke zware metalen er zitten in poedervormige zouten. Daartoe breng je op de lijm een indicator aan die specifiek het gezochte metaalion bindt en daarbij verkleurt: bijvoorbeeld dimethylglyoxime voor Ni2+ of bathocuproïne voor Cu2+.

Als plakband gebruiken de Australiërs Scotch Magic Tape van 3M. Als lijm zit daar een mix van acrylaatpolymeren op; de exacte samenstelling is bedrijfsgeheim maar chemisch lijkt het tamelijk inert. De auteurs waren nog even bang dat er natriumpolyacrylaat doorheen zou zitten (het natriumzout van polyacrylzuur, dus), dat in principe zou kunnen reageren met zware-metaalionen. Maar de pH van de lijm blijkt neutraal, wat leidt tot de conclusie dat er niets aan de hand is.

Eventueel kun je plakband ook in vloeistoffen gebruiken. De auteurs hebben zo al minstens één eiwit aangetoond. Voordeel zou moeten zijn dat de viscositeit er minder toe doet dan bij papier. Bovendien is het plakband niet poreus en kan de indicator dus ook niet via de poriën wegtrekken.

bron: American Chemical Society