Nieuws

Atomair biljarten met kwantumeffect

Kleine moleculen die op een atoom botsen, kunnen daarbij áchter dat atoom terecht komen. Met het omschrijven van atomen als mini-biljartballetjes moet je dus uitkijken, schrijven Nijmeegse fysici in Nature Chemistry.

De verklaring is te vinden in de kwantummechanica, die deeltjes ook een golfkarakter meegeeft. Een botsing van twee golven levert interferentie op, en nieuwe golven kunnen alle richtingen op gaan. Achter het getroffen atoom levert dat een soort diffractiepatroon op,

Samen met een groep uit Oxford probeerden Jolijn Onvlee, Bas van de Meerakker en collega’s het uit met stikstofmonoxideradicalen als projectiel, en diverse edelgassen als doelwit.

Je blijkt het diffractiepatroon dan te kunnen beschrijven met een zogeheten Fraunhofermodel, dat normaal gesproken wordt gebruikt voor lichtgolven. De pieken in het patroon zijn te relateren aan de - door het toeval bepaalde - hoek die de NO-radicalen maken met het atoom op het moment dat ze het raken.

Op het moment dat een dergelijke botsing de opmaat is voor een chemische reactie, zal dit effect ongetwijfeld effect hebben op de onderlinge energieoverdracht. Volgens Onvlee dragen deze resultaten dan ook ‘bij aan een beter begrip van extreem gecompliceerde chemische processen, die bijvoorbeeld in de ruimte, de atmosfeer en in verbrandingsmotoren plaatsvinden.’

bron: FOM, Nature Chemistry

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!