Nieuws

Hoe een axolotl zich herstelt

Femke Jaarsma |
Celbiologie, Genetica & Sequencing, Proteomics

Voor het hergroeien van afgehakte poten bij de axolotl zijn satellietcellen cruciaal. Dit ontdekten Duitse onderzoekers dankzij CRISPR-Cas, verklaren ze in PNAS.

Ze gebruikten deze techniek om een knockin mutatie te introduceren in het genoom van deze salamander, dit is een aanvulling op zijn eigen genoom. Cellen met deze mutatie produceren bij activatie van dit gen het reportereiwit Cherry. Zo kun je de expressie volgen van een specifiek gen, in dit geval Pax7. Dit bewijst het vermoeden dat Pax7-positieve satellietcellen gebruikt worden voor het hergroeien van afgehakte poten.

De salamanders zijn met hun befaamde vermogen om hun organen na een beschadiging te regenereren een geschikt model om het mechanisme van weefselgeneratie te bestuderen. De onderzoekers geven wel aan dat deze werking zelfs per salamandersoort kan verschillen. Er is dus nog een lange weg te gaan voor we deze informatie kunnen benutten voor het groeien van menselijke organen. De onderzoekers hopen wel dat hun methode gebruikt kan worden voor verder onderzoek naar genexpressie bij de axolotl.

bron: PNAS

Deel deze pagina
Bestel nu GRATIS 2 proefnummers C2W

Bestel nu GRATIS 2 proefnummer C2W

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven