Het Duitse Stiftung Warentest ontdekte dat zogenaamd herbruikbare koffiebekers van bamboe bij hete dranken zoals koffie de schadelijke stoffen melamine en formaldehyde vrijkomen. Het onderzoek is hier (in het Duits) te lezen.

Koffiebekers van bamboe worden veel als duurzaam alternatief geboden voor wegwerpbekertjes. Ze zouden biologisch afbreekbaar zijn en het milieu zodoende niet belasten. Stiftung Warentest bekeek deze claims en rapporteerde erover op hun website.

De bekers zijn niet puur van bamboe gemaakt, want er zit ook plastic in dat bestaat uit de componenten melamine en formaldehyde. In het plastic zitten de componenten aan elkaar vast en onder normale omstandigheden bestaat er geen gevaar, mits de temperatuur onder 70 °C blijft. En daar zit het probleem.

De onderzoekers goten een licht zure, hete vloeistof van 70 °C in twaalf verschillende bekers en lieten dat twee uur op die temperatuur zitten. Deze test herhaalden ze zeven keer en na de derde en zevende keer bekeken ze de inhoud. De resultaten lieten zien dat er flinke hoeveelheden melamine in zeven van de twaalf gevallen vrijkomen, evenals formaldehyde. Melamine kan je nieren en blaas aantasten, en formaldehyde kan voor irritatie zorgen en in ernstige gevallen kanker veroorzaken in de neus en keel bij inademing.

Een ander probleem met de bekers is dat ze vaak niet goed gelabeld zijn. Omdat de bekers uit zowel bamboe als plastic bestaan, zijn ze niet bioafbreekbaar en composteren lukt dus niet met dit materiaal. Maar de labels vermelden meestal niet dat er melamine in zit en refereren(vaag) naar de bioafbreekbaarheid van de beker. Het advies van Stiftung Warentest: blijf uit de buurt van dit soort bekers.

Hier kun je details vinden over de stoffen en de labeling van de twaalf merken.