Nieuws

Bloedstollende chip

Arjen Dijkgraaf |
Analyse & Labtechnologie, Celbiologie, Medicijnen & Farmacologie

Nature Communications presenteert de eerste chip die stollingsverschijnselen in een bloedende wond zichtbaar maakt. Je kunt zo bijvoorbeeld zien wat er precies misgaat bij hemofiliepatiënten, schrijven Wilbur Lam en collega’s van Emory University in Atlanta.

De uit PDMS-siliconenrubber vervaardigde chip bevat een kanaal (de blauwe streep bovenin de afbeelding) dat je coat met endotheelcellen om een bloedvat te simuleren, en een afvoerkanaal (grijs) dat er haaks op staat. Die twee worden van elkaar gescheiden gehouden door een dun PDMS-membraan, en die afscheiding kun je openen door de lucht onder het membraan weg te zuigen.

Een experiment bestaat er vervolgens uit dat je donorbloed door het kanaal pompt, het membraan openzet en via de microscoop filmt of, en hoe, het bloed in het afvoerkanaal gaat stollen.

Ten eerste kun je zo zien wat het effect is van hemofilie en andere ziektes waaraan de bloeddonor lijdt. Maar je kunt ook componenten uit het bloed halen om te zien hoe belangrijk die zijn, of geneesmiddelen toevoegen in de hoop dat het stollingsproces er beter van wordt.

bron: Emory University

Deel deze pagina

Lableveranciers

Introducing the new Xevo TQ-GC

Consistent, high performance GC-MS/MS to surpass regulatory limits

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven