Nieuws

Bloedtest sluit hersenschade uit

Binnenkort komt een testkit op de markt die uit een druppel bloed afleidt of een dreun op het hoofd een lichte hersenbeschadiging kan hebben veroorzaakt. In de helft van de gevallen bespaart het de moeite van een CT-scan, valt te lezen in PLOS One.

Je hebt het dan over klappen waarbij iemand hooguit een half uur het bewustzijn verliest, of lijdt aan mild geheugenverlies. Meestal is er dan geen blijvende schade en kan de patiënt veilig naar huis, maar voor de zekerheid moet je het altijd checken. En dat kan tot nu toe alleen met CT-scans, die duur zijn en lang niet overal beschikbaar.

Vandaar dat al langer wordt gezocht naar eiwitten in het bloed die typerend zijn voor lekkende hersencellen. En Jean-Charles Sanchez en collega’s uit Zwitserland en Spanje denken die nu te hebben gevonden. Oorspronkelijk keken ze naar een combinatie van dertien eiwitten die al eerder in verband waren gebracht met hersenschade door een beroerte.  Daarvan bleken er maar vier een significante relatie te vertonen met een positief of negatief uitgevallen CT-scan na een klap: H-FABP, interleukine-10, S100B en GFAP.

Alleen al op basis van de concentratie H-FABP in het bloed kun je een op de drie slachtoffers rustig naar huis sturen zonder CT-scan. Betrek je ook interleukine-10 en GFAP bij de test, dan wordt dat een op de twee.

Sanchez en collega’s hebben inmiddels een diagnostische test ontwikkeld die lijkt op een zwangerschapstest: je doet er een druppeltje bloed in en na tien minuten weet je of een aanvullende CT-scan nodig is of niet. Een startup genaamd ABCDx moet deze ‘TBIcheck’ commercialiseren, als het even kan volgend jaar al.

De foto toont tevens de ‘Cube-Reader’, een Duits apparaatje dat helpt bij het aflezen van lijntjes die te vaag zijn voor het blote oog. Het kan eventueel worden meegeleverd.

bron: Université de Genève

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!