Nieuws
Berkenblad met fijnstof.

Boom filtert lucht ook letterlijk

Arjen Dijkgraaf | maandag 25 november 2013

Met een berk voor je huis krijg je als stadsbewoner de helft minder fijnstof binnen. In elk geval zolang er blaadjes aan zitten, melden Engelse onderzoekers die het in de praktijk hebben uitgeprobeerd.

In Environmental Science and Technology melden Barbara Maher en collega’s van Lancaster University hoe ze metingen hebben gedaan in twee woonhuizen uit een rijtje van acht, langs een weg zónder bomen en mét veel autoverkeer. Om te beginnen bemonsterden ze gedurende 7 dagen elke 10 minuten de hoeveelheid stof die naar binnen kwam.

Bovendien gingen ze met natte doekjes langs tv-schermen om te meten hoeveel stof daar op was blijven plakken, waarbij ze met name keken naar de hoeveelheid ijzerdeeltjes. Die laatsten komen vooral vrij door slijtage van autoremmen.

Vervolgens zetten ze 30 jonge berkjes (in grote bloembakken) neer voor 4 van de huizen. Na een week kwamen ze terug en concludeerden dat in die huizen nu 52 tot 65 procent minder fijnstof binnenkwam dan in de andere 4. Het effect was voor alle deeltjesgroottes ongeveer even sterk.

Onder de elektronenmicrocoop was te zien dat de berkenbladeren inderdaad vol deeltjes zaten. Die bladeren zijn van nature nogal harig en het lijkt er op dat fijnstof daardoor fysiek blijft plakken.

Er is al vaker beweerd dat bomen effectief zijn tegen fijnstof, maar tussen de schattingen van de mate waarin zat heel veel ruimte. De onderzoekers vermoeden dat dat komt omdat het fysieke adsorptie-effect in die eerdere modellen over het hoofd werd gezien.

De vraag is intussen wel hoe lang het duurt eer de bladeren verzadigd zijn met stof, en wat er precies gebeurt als het herfst wordt.

bron: C&EN

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!