Nieuws

Film op cellulosefilm

Daniël Linzel | woensdag 24 maart 2021
Materialen & Coatings

Nog voor de dvd of zelfs de videoband bestond, kon je films maken op celluloseacetaat en dat was in de 20ste eeuw heel gebruikelijk. Maar we staan op het punt om de films te verliezen.

Hoewel het een veiliger materiaal was dan zijn voorganger cellulosenitraat, is celluloseacetaat chemisch gezien niet zo stabiel. We riskeren dus dat een groot deel van dat filmmateriaal verloren gaat. Op het plaatje zie je een doorsnede van zo’n stukje celluloseacetaatfilm – dat stamt uit de jaren ’50 – bekeken onder een microscoop, waarbij de wittige deeltjes trifenylfosfaat zijn.

Dat trifenylfosfaat zorgt ervoor dat het materiaal flexibel blijft, maar het probleem is dat die deeltjes kunnen migreren om zo de beelden te verstoren. Het Europese NEMOSINE-project, waar dit sample vandaan komt, wil het degradatiemechanisme begrijpen, slimme verpakkingen ontwikkelen zodat het celluloseacetaat langer meegaat en nieuwe opslagtechnieken bedenken.

Deze foto won de maandelijkse Chemistry in Pictures van Chemical & Engineering News. Ook meedoen? Kijk op tinyurl.com/cen-photo en maak kans op $ 50 en een fotografiepakket voor je mobiele telefoon.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!