Wat zegt een personeelsadvertentie over een bedrijf?

Uit de stijl van een personeelsadvertentie kun je het een en ander afleiden over het bedrijf zelf. Niet alleen de toon van de tekst, maar ook de opmaak geeft een indruk. Is er geld gestoken in een aantrekkelijke, strakke advertentie of is het een Wordbestand met een karig logootje?

Grote bedrijven hebben meer geld te besteden en dat zie je meestal terug. Vaak ook is er bij een groot bedrijf eerder sprake van hiërarchie en heb je bij een klein bedrijf wat meer vrijheid. Waar gaat je voorkeur naar uit? Een ander weggevertje is de persoon aan wie je de brief moet richten. Gaat het om een hr-functionaris of een direct leidinggevende? En wie kun je bellen voor meer informatie? Ook wat er níet staat in een advertentie kan verhelderend zijn. Mist het aantal uren, dan is daar wellicht over te onderhandelen.

IMAGO

Volgens werving- en selectiespecialist Leo Visser is niet de advertentie bepalend, maar het imago van het bedrijf zelf. Visser richtte in 1995 CUDA op, een werving- en selectiebureau voor chemie, life sciences en procestechnologie. Hij meent dat alle advertenties op elkaar lijken, er zijn hooguit verschillende stijlen. “Er staan vaak standaardkreten in die iedereen gebruikt omdat ze denken dat het zo hoort.”

Volgens Visser moet je verder kijken dan alleen de advertentie. Probeer veel informatie over het bedrijf en de functie te achterhalen. Zo loopt de functie laborant bij een universiteitslab, productielab of bedrijfslab sterk uiteen. Op de grote namen na zijn veel bedrijven onbekend. Via de website of door gewoon te bellen of mailen kun je erachter komen hoe groot het bedrijf is, en dan kun je meteen andere gerichte vragen stellen. Een goede voorbereiding is alles. Zo heeft Visser meegemaakt dat iemand die, wereldwijd, een R&D met 700 mensen had aangestuurd reageerde op een functie van een R&D-hoofd voor 4 man zonder dat te weten. “Dan maak je dat je als kandidaat niet serieus wordt genomen en dit geeft ook irritaties.”

Steeds vaker staat er in de advertentie weinig informatie en word je doorverwezen naar de website. Een andere trend is dat je geen brief meer hoeft te schrijven, maar op de website een sollicitatieformulier moet invullen. Zo wil Dow de laatste tijd bij voorkeur alle sollicitaties voor screening en selectie via internetformulieren verwerken. Kun je in een sollicitatieformulier wel een persoonlijke noot aanbrengen? Wordt het geen eenheidsworst?

“Bij Dow merken we dat kandidaten soms toch de voorkeur geven aan solliciteren per e-mail. Hiermee hopen zij zich te kunnen onderscheiden”, aldus wervingen selectiespecialist Eelco Jens. Papieren brieven komen nauwelijks meer binnen. Volgens Jens kun je ook opvallen door met het internetformulier tevens een motivatiebrief en cv mee te sturen.

Visser vindt het belangrijk dat mensen zichzelf profileren. Hij zal dan ook nooit de stijl van een brief of cv aanpassen. Hij attendeert alleen op fouten. “Ik heb een hekel aan uniformiteit. Het draait bij solliciteren tenslotte ook om de mens.”

ENGLISH PLEASE

Op Betabanen.nl, de vacaturesite van C2W, is 14 procent van alle advertenties in het Engels. Bij de branches Chemische industrie en Life sciences is respectievelijk 11,5 en 38 procent in het Engels opgesteld. Leo Visser van CUDA schat in dat 1 op de 5 personeelsadvertenties van zijn bureau in het Engels is, van kmbo tot PhDniveau. Het gaat dan ook vaak om internationaal gerichte organisaties. Veel bedrijven hebben buitenlandse vestigingen dan wel klanten, en de vaktaal, voorschriften en rapportages zijn ook in het Engels, zelfs bij een 100 procent Duitse onderneming.

Bron: C2W Carrière Magazine 2008, april 2008

Onderwerpen