Nieuws

Hersenziekteonderzoek krijgt € 1,5 miljoen

ZonMw subsidieert gecombineerd onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc in Nijmegen naar een nieuwe behandeling voor de dodelijke hersenziekte spinocerebellaire ataxie type 1 (SCA1), meldt een persbericht van het LUMC.

SCA1 is een onbehandelbare hersenaandoening waardoor je mobiliteit steeds meer omlaag gaat en een vroege dood het gevolg is. De onderzoekers willen samenwerken met verschillende bedrijven en de families waarin SCA1 voorkomt, de SCA1 Giving Circle.

De erfelijke ziekte wordt veroorzaakt door een fout in het eiwit ataxine-1, wat zorgt voor schade in de kleine hersenen en de hersenstam. Het LUMC en Radboudumc gaan een nieuwe behandeling onderzoeken die de aanmaak van het eiwit remt met als mogelijk gevolg dat hersenschade beperkt blijft of zelfs voorkomen wordt.

Het project is uniek omdat een groot gedeelte van het geld binnengehaald is door de Nederlandse SCA1-families zelf in samenwerking met de Hersenstichting. Met het geld kunnen de onderzoekers een drie-jarige pilotfase financieren. Het doel is nu om binnen zes jaar klinische studies op te zetten waarin de veiligheid van de behandeling bij een klein aantal patiënten vastgesteld zal worden.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!