Nieuws

Huidcrème met Nobelprijs

Arjen Dijkgraaf |
Medicijnen & Farmacologie, Nanotechnologie, Organische chemie

Nobelprijswinnaar Sir Fraser Stoddart is aan het valoriseren geslagen. Deze week startte de verkoop van Noble-crème (sic) tegen huidveroudering, gebaseerd op Sir Frasers nanotechnologie.

Noble wordt gebracht als ‘skin care with molecular precision’. Het bevat organic nano-cubes (ONC’s), kubusvormige kooitjes waarvan elke zijwand bestaat uit een cyclodextrinemolecuul.

De kooitjes zijn te stapelen tot poreuze nanokristallen:

De actieve componenten van de crème kun je zowel in de kooitjes stoppen als in de ruimte, die in de kristallen overblijft tussen de hoeken van de kooitjes. Nadat die kristallen in de huid zijn getrokken, laten ze hun inhoud langzaam los. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat het vijf tot tien keer zo lang duurt als bij klassieke huidcrème, zodat je minder vaak opnieuw hoeft te smeren en tevens minder risico loopt op huidirritatie door te dik smeren.

De crème is een product van PanaceaNano, een spin-off met Sir Fraser als mede-oprichter en chief technology officer. Ceo is Youssri Botros, een ex-researchdirecteur van Intel. Het portfolio omvat naast de ONC’s een hele reeks andere onderzoeksgebieden, van nano-elektronica tot gerichte aflevering van kankermedicijnen.

Met het Nobelprijswinnende werk van Sir Fraser op het gebied van rotaxanen heeft het overigens maar heel weinig te maken, behalve dan dat hij daar ook vaak cyclodextrines voor gebruikte.

bron: Noble SkinCare

Deel deze pagina
Bestel nu GRATIS 2 proefnummers C2W

Bestel nu GRATIS 2 proefnummer C2W

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven