Nieuws

Hydrogel haalt € 3,7 miljoen op

Daniël Linzel | woensdag 1 mei 2019

De Twentse start-up Hy2Care BV heeft € 3,7 miljoen opgehaald voor het doorontwikkelen van een hydrogeltechnologie die kraakbeendefecten kan herstellen. Onder de investeerders bevond zich ook ReumaNederland (voorheen Reumafonds), die het bedrijf de status van ‘excellent onderzoekscentrum’ gaf.

Sinds 2014 is Hy2Care al bezig met de ontwikkeling en commercialisering van een nieuwe hydrogeltechniek die kan zorgen voor snelle reparatie van acute kraakbeenschade in gewrichten, wat zich vaak voordoet bij (sport)ongelukken.

Het brein achter de technologie is hoogleraar Marcel Karperien met zijn team uit de groep Developmental BioEngineering aan de Universiteit Twente. Als de kraakbeendefecten niet goed worden behandeld, ‘leidt ongeveer 80 % van deze defecten tot artrose,’ waarschuwt Karperien, ‘wat uiteindelijk ernstige pijn en ingrijpende procedures tot gevolg heeft, bijvoorbeeld het geven van een kunstknie.’

De hydrogeltechnologie heeft dus als voordeel dat je het snel en niet-invasief kunt toepassen, waardoor patiënten minder ongemak ondervinden en de zorgkosten ook drastisch omlaag gaan, aldus de hoogleraar. De hydrogel kun je al bij de initiële artroscopische diagnose gebruiken, waardoor verdere operatie en revalidatie niet meer nodig zijn.

In de komende tijd zal het doel zijn om de techniek ook bij patiënten te krijgen en ligt de focus op klinische tests. Om uit te breiden zal de in Enschede gelegen start-up ook kantoor- en laboratoriumruimtes gaan opzetten in het Brightlands ecosysteem in Limburg. De nieuwe ceo, Leo Smit, zal zich dan bij het bedrijf voegen. ‘De technologie belooft om de nieuwe ‘gouden standaard’ voor kraakbeenherstel te worden. Dit is een fantastische mogelijkheid voor ons team om het zo snel mogelijk bij de patiënt te brengen’, vertelt Smit enthousiast.

Agenda
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!