Nieuws

Geur is niet te voorspellen

Onze neus bedient zich van maar liefst duizend typen geurreceptoren. Mooie ontdekking, vond het Nobelcomité. Voor de geurstoffenindustrie betekent de ontdekking dat het ontwerpen van nieuwe geurmoleculen bijna onmogelijk is.

Kids voor de klas

De Sectie Scheikundeonderwijs heeft een subsidie gegeven voor de leskisten van scheikundelerares Elma Schenkelaars. 

Liever krom dan recht

Mike Rasenberg (31) gelooft niet zo in carrièreplanning. Zijn eigen loopbaan is een aaneenschakeling van min of meer onverwachte wendingen. “Eén stap vooruitkijken is natuurlijk heel nuttig, maar door in een rechte lijn af te gaan op je einddoel leg je jezelf onnodig veel beperkingen op. Zeker als je jong bent, is het goed om niet altijd te kiezen wat voor de hand ligt.”

Weer (g)een nobelprijs

Wie had dit jaar de Nobelprijs voor scheikunde moeten krijgen? En waarom winnen Nederlanders hem zo zelden? Zijn ze te bescheiden of gewoon niet handig genoeg? Hans Vliegenthart: “Wij durven niet te zeggen: Jan, Piet of Klaas is gewoon erg goed en we zouden graag willen dat hij een prijs krijgt.”

Geen brand zonder gevaar

Van veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) is bekend dat ze zeer giftig zijn. Hun cyclopenta-gefuseerde derivaten vormen echter een vergeten groep. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben aangetoond dat deze derivaten, die ook bij onvolledige verbranding ontstaan, minstens zo giftig kunnen zijn.

Liefde voor het onderwijs

Rolien Dijksterhuis: “Bij mijn eerste stage dachten de leerlingen dat ik een van hen was.”

Wie een groepje middelbare scholieren vraagt naar hun beroepsvoorkeur, zal niet snel te horen krijgen dat ze scheikundeleraar willen worden. Ook Rolien Dijksterhuis (22 jaar) dacht er een paar jaar geleden nog net zo over. Nu geeft ze met veel plezier natuur- en scheikunde aan het Christelijk Lyceum Veenendaal. En haar enthousiasme groeit nog steeds.

Legionellameldingen legio

In 2003 was er al onderzoek geweest naar de aanwezigheid van Legionella in zwembaden. De resultaten waren schokkend, maatregelen werden genomen en er werd aangekondigd dat er vervolgonderzoek op grotere schaal plaats zou vinden. Dat is nu net afgerond.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven