Nieuws

Katoen meet zweet

Arjen Dijkgraaf |

In Italië is een katoenen sensor ontwikkeld die je in je T-shirt kunt verwerken en die dan bijhoudt of je dreigt uit te drogen. Handig voor topsporters maar ook voor bewusteloze ziekenhuispatiënten, melden onderzoekers van het Istituto dei Materiali per l’ Elettronica ed il Magnetismo in Parma in het Journal of Materials Chemistry.

Wat de sensor in feite meet, is de ionenconcentratie in zweetdruppels.

De sensor bestaat uit twee paralelle draadjes. Het ene is van zilver, het andere van katoen dat wordt geïmpregneerd met het geleidende polymeer PEDOT:PSS voluit poly(3,4-ethyleendioxythiofeen) gedoopt met polystyreensulfonaat). Beide draadjes zijn zo dun en soepel dat je ze door textiel kunt weven zonder dat dat er merkbaar stugger door wordt.

Zodra een zweetdruppel tussen beide draadjes belandt, gaat de combinatie werken als een organische electrochemische transistor met het zilver als ‘gate’. Leg je een spanningsverschil aan, dan worden ionen naar het PEDOT:PSS gedrukt dat daardoor beter gaat geleiden.

De Italianen hebben het uitgeprobeerd op een aantal joggers. Ze konden inderdaad de zoutconcentratie in het zweet zien afnemen naarmate de sporters langer onderweg waren en steeds meervan hun NaCl kwijtraakten.

bron: ChemistryWorld

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven