Van alle neonicotinoïden (plus fipronil) die momenteel in Europa worden gebruikt als insecticide, is de helft eenvoudig te verruilen door een milieuvriendelijk alternatief.

In een derde van de gevallen zijn de chemische alternatieven ook niet best voor het milieu en voor de overige toepassingen is in het geheel geen alternatief voorhanden, blijkt uit een studie van adviesbureau CLM naar tien populaire Nederlandse, Duitse, Britse en Spaaanse landbouwgewassen. De studie laat tevens forse verschillen zien tussen die landen: zo zit je in Duitsland vast aan neonicotinoïden tegen de kleine koolvlieg, terwijl de Britten nauwelijks last hebben van dat insect.

 

ACS bestrijdt piraterij

Na uitgever Elsevier lijkt ook de American Chemical Society gelijk te krijgen in een rechtszaak tegen de populaire website Sci-Hub, die publicaties uit wetenschappelijke tijdschriften gratis online zet. In een preliminary finding oordeelde een rechter in de staat Virginia dat het een inbreuk op zowel copyrights als trademarks is, en dat de ACS terecht $ 4,8 miljoen schadevergoeding eist. Of ze die ooit gaat krijgen is de vraag: de mensen achter Sci-Hub zitten vermoedelijk in Rusland, en zelfs dat is niet helemaal zeker. Een vonnis zou de ACS echter wel in staat stellen providers en zoekmachines in de VS aan te pakken die Sci-Hubmateriaal toegankelijk maken.

 

Associate degree

Naast de bachelors en de masters gaan de hogescholen komend studiejaar minstens 150 zelfstandige, tweejarige associate degree-opleidingen aanbieden. Ze zijn bedoeld voor mbo’ers die wel willen doorleren maar een vierjarige hbo-bachelor teveel van het goede vinden, en als bij- en omscholing voor werkenden. Het is vermoedelijk het laatste wetsvoorstel dat demissionair minister Bussemaker door de Eerste Kamer wist te krijgen.

 

DSM voedt bij

DSM staat dit jaar op de tweede plaats van de ‘Change the World’-lijst van het tijdschrift Fortune. Het bedrijf wordt geprezen vanwege zijn voedingssupplementen, die bijdragen aan de bestrijding van ondervoeding en hongersnood. Op één staat overigens de bank JPMorgan Chase, die zwaar investeert in de revitalisering van verloederde rust belt-steden zoals Detroit. Op drie staat Apple.

 

Fosfor raakt op

De Europese Commissie heeft negen materialen toegevoegd aan de lijst van grondstoffen waaraan de Europese industrie een tekort zou kunnen krijgen, waaronder helium, natuurrubber en elementaire fosfor. Chroom en magnesiumcarbonaat (magnesiet) zijn geschrapt. De lijst bevat vooral stoffen die worden gewonnen in politiek minder betrouwbare landen. Er staan er nu 27 op, met de kanttekening dat lanthaniden, actiniden en de platinagroep voor het gemak op drie grote hopen zijn geveegd.

 

Britten blijven nog even

Tot nu toe blijven de gevolgen van de Brexit voor de Britse onderzoekswereld beperkt tot een dipje, meldt Nature. Dit jaar waren er 1.997 aanvragen voor een Marie Curie-fellowship in het Verenigd Koninkrijk, tegen 2.211 in 2016. Van de uit dezelfde EU-pot betaalde Innovative Training Networks (ITN’s) heeft nu 74 % minstens één Britse deelnemer, terwijl dat een jaar geleden nog 78 % was. Maar de Britten hebben dit jaar 19,5 % van de starting grants van de European Research Council binnengehaald, tegen 17 % in 2016. Grafeenpionier Andre Geim, al jaren werkzaam in Manchester, waarschuwt intussen voor te veel optimisme: de Britse onderzoekswereld is zo omvangrijk dat het jaren duurt eer het doodbloeden gaat opvallen.

 

3D drukt dozenschuivers

3D-printen kan slecht uitpakken voor de Nederlandse economie, waarschuwen economen van ING. Ze zien aankomen dat ergens tussen 2040 en 2060 de helft van alle producten wordt geprint. Meestal gebeurt dat lokaal, en dat gaat ten koste van de wereldhandel. Als typisch doorvoerland ben je dan extra de klos.

 

CRISPR helpt farma

KSQ Therapeutics heeft $ 76 miljoen binnengehaald voor de verdere ontwikkeling van zijn CRISPRomics Engine, die immuun- of tumorcellen screent op genen die zich optimaal lenen als therapeutisch doelwit. Volgens de spin-off uit Cambridge, Massachusetts, leent CRISPR-Cas9 zich daarvoor veel beter dan de huidige, niet zo betrouwbare RNAi-technieken.