Op de nieuwe campus Metalot in Budel, bij Eindhoven, verrijst na de zomer een proefinstallatie voor het verstoken van ijzerpoeder in plaats van steenkool.

Het gevormde ijzeroxide kun je elders regenereren door elektrolyse met ‘groene’ stroom. Het overall-rendement komt niet boven de 23% uit, maar ijzer is als energie-opslagmedium wel veel handiger dan bijvoorbeeld waterstof. Het betreft een project van de TU Eindhoven met steun van Uniper, de eigenaar van de met sluiting bedreigde kolencentrale op de Maasvlakte. Voorwaarde is wel dat er € 8 miljoen subsidie voor vrij komt.

 

100 miljard voor R&D

De Europese Commissie wil een recordbedrag van € 100 miljard reserveren voor Horizon Europe, het onderzoeks- en innovatieprogramma dat vanaf 2021 het huidge Horizon 2020 moet opvolgen. De vraag is nu of het Europese parlement het voorstel ook ziet zitten. De Britse premier Theresa May heeft al laten weten dat haar land, ondanks de Brexit, gewoon wil meedoen.

 

Gentech gerehabiliteerd

Gen-mais lijkt toch niet kankerverwekkend. In 2012 verspreidde de omstreden Franse onderzoeker Gilles-Éric Séralini foto’s van labratten die na twee jaar gentechdieet vol tumoren zaten, en claimde dat niemand het eerder had gemerkt omdat standaard-voedseltests maar 90 dagen duren. Voor de EU was dat reden om een project genaamd G-TwYST (Genetically modified plants Two Year Safety Testing) te financieren teneinde de reproduceerbaarheid van Séralini’s experimenten te toetsen. Zoals menigeen al zag aankomen, viel de toets negatief uit.

 

Knudde met een rietje

Tetra Pak blijft nog even plastic rietjes bij de drankkartonnetjes doen. Eerder beloofde het bedrijf over te schakelen op kartonnen rietjes, maar die blijken te slap om de verpakking door te prikken of zelfs maar de reis naar de supermarkt te overleven zonder te worden platgeknepen. Ook is er nog geen alternatief voor het plastic hulsje dat er omheen zit. Om de hoeveelheid zwerfvuil te verminderen raadt TetraPak consumenten aan het rietje na gebruik in het lege kartonnetje te duwen.

 

Teva vermagert

Het noodlijdende Israëlische farmaconcern Teva sluit de R&D-afdeling van de vestiging in Haarlem. Naar verluidt kost dat 65 banen. Vorig jaar verklaarden directieleden nog in het Financieele Dagblad dat de eigen R&D de toekomstkansen van de productie-afdeling verbeterde.

 

Schoon blauw

Het Zwitserse Archroma komt met synthetisch indigo waarin geen aantoonbare sporen aniline meer zitten. Steeds meer denimproducenten maken bezwaar tegen die verontreiniging, die huidallergieën kan veroorzaken en mogelijk kankerverwekkend is. Hoe je het er uit krijgt, is niet bekend gemaakt. Eerder introduceerde Archroma al een - eveneens synthetisch - alternatief voor indigo, maar het kleurverschil bleek voor makers van traditionele jeans niet acceptabel.

 

Chloortrein exit

Uiterlijk in 2021 rijden in Nederland écht de laatste chloortreinen. Sinds 2006 reden ze alleen nog incidenteel wanneer de Rotterdamse chloorfabriek van AkzoNobel Specialty Chemicals stillag en het gas tijdelijk uit Duitsland moest komen. Met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bouwt AkzoNobel nu een tweede chloorproductielijn zodat er altijd een bedrijfsklaar is.

 

Welkom waterstoftrein

Begin 2019 moet in Nederland de eerste waterstoftrein rijden. Deze zomer start Alstom in Noord-Duitsland een proef met een treinstel, waarvan de dieselmotoren zijn vervangen door brandstofcellen. Wordt dat een succes, dan is de lijn Groningen-Leeuwarden als volgende aan de beurt. Het zou goedkoper moeten zijn dan elektrificatie.

 

Milieutrein

Om tegen lage kosten de luchtkwaliteit te meten in een groot gebied moet je je sensoren op de trein zetten, schrijven onderzoekers uit Salt Lake City in Atmospheric Environment. Sinds eind 2014 experimenteren ze met CO2-, O3-, CH4- en fijnstofmeters op het dak van een light rail-treinstel. Voordeel is dat dat zelf geen uitlaatgassen genereert die verstorend zouden kunnen werken, en dat de dienstregeling overal langs de lijn een vast interval tussen de metingen garandeert.