Dinsdag 1 en woensdag 2 oktober vindt Labtechnology 2019 plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Hoe implementeren de sprekers het thema ‘Accelerating Innovation’ in hun verhaal?

Tegenwoordig kunnen we elk detail van een levende cel visualiseren, wordt de analyse van het volledige genoom goedkoop genoeg voor nieuwe diagnostiek, is een sterk geautomatiseerde high-throughputanalyse routinematig geworden en zijn de detectielimieten laag genoeg om een besmetting te vinden in zowat elk monster. En daarbij staat productveiligheid voorop.

Kun je veilig en efficiënt omgaan met de gegevens die deze technieken genereren? Hoe ontwerp je een lab dat flexibel genoeg is om ze te huisvesten, en duurzaam genoeg om lang mee te gaan?

De sprekers op Labtechnology 2019 zoeken naar antwoorden op al deze vragen. zonder dat we de basisapparatuur vergeten die al zo lang deel uitmaakt van het lableven: zonder een solide lanceerplatform kun je onmogelijk een raket lanceren.

Neem bijvoorbeeld onze keynote Sjaak Neefjes: deze hoogleraar chemische en celbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum zoekt naar nieuwe kankermedicijnen. Reeds bestaande medicijnen als doxorubicine en andere zogenoemde anthracyclines hebben vaak cardiotoxische bijwerkingen. Neefjes heeft het mechanisme van de geneesmiddelen bestudeerd en verbeteringen gevonden en geïmplementeerd in nieuwe medicijnkandidaten. Een van de kandidaten bevindt zich momenteel al in een Fase III-test. Hij zal op Labtechnology meer vertellen over de werking en ontdekking van het nieuwe potentiële medicijn.

Daarnaast zal Sijbren Otto het sprekerspodium betreden. Otto is hoogleraar systeemchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en bestudeert de immense complexiteit van het leven en hoe dat kan zijn ontstaan. Door het gebruik van een grote hoeveelheid analytische systemen als chromatografie, massaspectrometrie en microscopie zoekt hij onder andere naar zelf-replicerende moleculen. Uiteindelijk is het doel om zelf ‘leven’ te kunnen synthetiseren. Hoe hij dat wil doen en onderzoeken, vertelt hij op Labtechnology.

Verder kunt u een breed scala aan andere onderwerpen verwachten, van product- en dataveiligheid tot automatisering en monitoring. Andere sprekers zullen zijn: prof. dr. Maarten Honing over de mogelijkheden van Ion Mobility- en massaspectrometrie in flowchemie; dr. Hugo Snippert met state-of-the-art microscopietechnieken voor het afbeelden van levende cellen; dr. Katrien Smits over piezo-elektrische kristallen toegepast in intracytoplasmische sperma injectie (ICSI) dat bij muizen en paarden goed lijkt te werken; en nog vele andere interessante onderwerpen.

Op de site van Labtechnology kunt u de sprekers en binnenkort ook het programma vinden. We hopen u allemaal te verwelkomen in oktober!