Ook een stage kan aanleiding zijn voor een vaste aanstelling.

Yvo Hamstra (22) werkt als coating specialist bij de afdeling Car Refinishes bij Akzo Nobel. In juni 2002 ronde hij zijn studie Chemische Technologie af op de Haagse Hogeschool. Sinds een half jaar werkt hij bij Akzo Nobel aan de verbetering van autoreparatielakken.

Een bepaalde productielijn bij Car Re­finishes bevat loodhoudende pigmenten. “De lak kan in de loop van tijd namelijk verkleuren”, zegt Yvo. “Het loodhoudende pigment geeft de verf zijn duurzame kleur. Volgens een nieuwe milieuwetgeving is de aanwezigheid van lood echter niet meer toegestaan. We ontwikkelen dus alternatieven om deze pigmenten te vervangen. We testen ook de duurzaamheid van de lak zelf. We hebben echter geen tijd om te zien hoe het in de loop van jaren slijt, dus hebben we apparaten die de slijtage van de lak versnellen. Deze werken onder andere met xenonlampen.”

 

Blijven

Yvo had tijdens zijn studie al stage gelopen op deze afdeling. “Dat was mij goed bevallen en ik kon hier blijven. Ik heb ook op een andere afdeling van Akzo Nobel gewerkt waar ik meer met opschaling deed. Dat werk sloot eigenlijk meer aan bij mijn opleiding dan wat ik nu doe. Uiteindelijk heb ik toch voor dit laboratoriumwerk gekozen, al was die keuze niet makkelijk. Ik leer hier nu veel nieuwe dingen en mijn werk hier is leuk en afwisselend. Ik bedenk proeven, zet deze op en voer ze vervolgens uit. Daarnaast ben ik betrokken bij andere projecten, zoals het zoeken naar alternatieven voor een katalysator die verantwoordelijk is voor het doordrogen van de verf. Deze bevat namelijk ook lood.”

Bij een klein bedrijf heeft Yvo nog niet gewerkt. “Mijn voorkeur ging uit naar een wat grotere organisatie. Hier heb je meer mogelijkheden om nog opleidingen te doen, denk ik. Ik heb al een cursus corrosietechniek gedaan en binnenkort wil ik deelnemen aan een cursus bindmiddelchemie. Ik dacht in het begin dat ik misschien meer een nummertje zou zijn in een groot bedrijf, maar dat valt reuze mee. We hebben een leuke afdeling en de sfeer is erg open. Ik heb ook een keer bij een stickerfabrikant gewerkt. Daar vond ik de sfeer toch wat afstandelijker.”

 

Beloning

Afhankelijk van de prestaties geldt er een winstdeling. “Dit bedraagt een aantal procent van je salaris. En aantal keer per jaar krijg je een beoordeling en aan het eind van het jaar worden deze bekeken. Ze kijken of je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals bijvoorbeeld CPR-15. Dit is een richtlijn voor de opslag van gevaarlijke stoffen.”

Wat Yvo in de toekomst verder wil gaan doen weet hij nog niet exact. “Dit hangt af van de opleidingen die ik nog ga volgen. Ik heb hier in elk geval prima mogelijkheden. Ik zou bijvoorbeeld hoofdspecialist kunnen worden of misschien groepsleider. Maar voorlopig bevalt mij dit nog prima.”

Onderwerpen