Bemiddelen op de arbeidsmarkt voor life sciences gaat een stuk soepeler als je zelf de taal van de branche spreekt.

2KB, zo heet het wervings- en selectiebureau van drs. Kees van den Berg en drs. Koos Kranenborg. Een naam die niet alleen verwijst naar de namen van beide heren maar ook naar de branche waarin het bureau zich beweegt, de Life Sciences.

“2KB is de grootte van het RNA-fragment waaraan ik veertien jaar geleden voor het eerst zelf onderzoek deed”, vertelt Van den Berg. Na zijn studie medische biologie aan de VU werkte hij bijna tien jaar bij een toeleverancier van life-scienceslaboratoria. Van account manager groeide hij daar uit tot commercieel directeur, onder meer belast met de werving en selectie van personeel. “Aan de ene kant merkte ik dat er een grote vraag bestond naar goed gekwalificeerd personeel, zowel bij onszelf als bij onze klanten. Aan de andere kant merkte ik dat we vaak kandidaten via bemiddelingsbureaus kregen die niet goed in het profiel van onze vacatures pasten. De oorzaak lag met name in een gebrek aan kennis van het vakgebied bij die werving- en selectiebureaus. Een gespecialiseerd wervings- en selectiebureau voor de life-sciencesbranche bestond niet in Nederland.” Daarmee had Van den Berg een gat in de markt ontdekt. Hij zag brood in deze kennis en besloot iIn 2000 besloot hij de sprong te wagen naar het zelfstandig ondernemerschap door 2KB op te richten.

Het succes maakte uitbreiding al snel noodzakelijk. Die kwam er begin 2002, in de persoon van Koos Kranenborg. “Na mijn hlo-studie, richting biotechnologie, besloot ik een universitaire opleiding biotechnologie te volgen”, vertelt hij. “Na een functie als productspecialist bij een moleculair diagnostisch bedrijf ben ik gaan werken bij een startend Amerikaans bedrijf in de life sciences waar ik de hele verkoopafdeling in de Benelux heb opgezet. Door deze werkzaamheden breidde mijn netwerk zich sterk uit en werd ik spelenderwijs personeelsintermediair. Aan de ene kant vroegen klanten: goh Koos, we zijn op zoek naar een werknemer, weet jij iemand? En aan de andere kant vroegen werknemers bij onze klanten: goh Koos, mijn contract loopt af, weet jij een leuke werkplek? Ik kon vanuit mijn persoonlijke ervaring vertellen wat ik van de werkplek, respectievelijk de werknemer vond, en dat werd gewaardeerd.”

“Vooral in de bioprocestechnologie bemerkte ik een toenemende vraag naar personeel. Ondertussen had ik Kees leren kennen die 2KB was begonnen. Hij vertelde mij dat hij zijn team graag wilde uitbreiden met een specialist op het gebied van de bioprocestechnologie en vroeg mij of ik daar interesse in had. Gezien de mogelijkheden die ik zag, was mijn keuze snel gemaakt.”

 

No cure, no pay

Inmiddels is 2KB uitgegroeid tot een team van consultants en ondersteunend personeel. Ze onderscheiden zich vooral door kennis. “We hebben niet alleen gewerkt in de life-sciences markt, maar we zijn er ook in opgeleid”, vertelt Van den Berg. “Dit betekent dat we snel de vertaalslag kunnen maken van de wensen van werkgevers met betrekking tot een bepaalde vacature naar het profiel van de juiste kandidaat. Andersom kunnen we kandidaten zowel vakinhoudelijk als persoonlijk goed voorlichten over een vacature. Of het nu om labmanagers, analisten, account managers, kwaliteitscontroleurs quality control/assurance medewerkers, postdocs, marketeers of bijvoorbeeld general managers gaat. We spreken dus elkaars taal en dat wordt gewaardeerd. En omdat we de arbeidsmarkt zo goed kennen, durven we het aan te werken op ‘no cure, no pay’-basis. Alleen als op basis van onze bemiddeling werkelijk een kandidaat in dienst wordt genomen, vragen we een vergoeding van de opdrachtgever.”

2KB werkt niet alleen vanuit bestaande vacatures. “We stellen ook kandidaten voor aan werkgevers, waar op dat moment geen vacatures openstaan. Dat stellen veel werkgevers op prijs aangezien ze in deze snelgroeiende markt zowel kwantitatief als kwalitatief soms moeilijk personeel kunnen werven. Op dit moment hebben we een groot en kwalitatief kandidatenbestand en dat willen we natuurlijk graag zo houden. Onze werkwijze is er dus vooral op gericht om ons kwalitatieve bestand van werkzoekende life sciencers up to date te houden.”

 

2KB Recruitment for Life Sciences, Den Haag,

tel. 070 3604130

www.2KB.nl

Onderwerpen