Nieuws

Metalloceen sloopt tumor zichtbaar

Arjen Dijkgraaf | maandag 4 februari 2019

Organometaalcomplexen versterken bepaalde kankermedicijnen niet alleen, ze laten ook zien waar de combinatie precies terechtkomt in een tumorcel. Onder een röntgenbundel valt zo'n metaalion immers nogal op, schrijven Franse onderzoekers in Angewandte Chemie.

Sylvain Bohic, Gérard Jaouen en collega's gingen uit van tamoxifen, een bekend middel tegen borstkanker. Van de drie zesringen, die dit molecuul bezit, voorzagen ze er één van een extra OH-groep, zodat ze 4-hydroxytamoxifen kregen. De tweede ring vervingen ze door een metalloceen, twee onverzadigde vijfringen waartussen een metaalion gesandwiched zit. Het metaal kan ijzer zijn (dan heet het ferroceen) maar ook ruthenium of osmium.

Al eerder werd duidelijk dat zulke 'metallocifenen' meer potentie hebben dan klassieke tamoxifen. Om te beginnen werken ze in vitro ook tegen 'triple negatieve' borstkanker, die ongevoelig is voor hormonen en dus ook voor de hormoonregulering waarop de werking van tamoxifen berust. Het doet vermoeden dat het metalloceen hier het sloopwerk doet, waarbij het tamoxifenderivaat zorgt dat het metalloceen de cel in komt.

Met röntgenfluorescentie-nanoimaging van losse tumorcellen, uitgevoerd in het ESRF-synchrotron in Grenoble, is dat proces nu zichtbaar gemaakt. Als metaal diende hier osmium, en de gebruikte combinatie heet dus osmocenyl-tamoxifen, afgekort Oc-OH-Tam.

Wat je ziet gebeuren is dat Oc-OH-Tam lipofiel genoeg is om makkelijk door het celmembraan te dringen. Vervolgens hecht het zich net zo makkelijk aan het endoplasmatisch reticulum, dat immers ook is opgebouwd uit membraancomponenten. Op die manier komt het overal in de cel te zitten, en op al die plekken kan het osmoceen zijn redox-activiteit uitleven door cellulaire componenten te oxideren. 'Alsof je overal brandjes sticht totdat de cel er niet meer tegenop kan', zo vat Bohic het samen.

Jammer is wel dat er nergens een mechanisme in lijkt te zitten dat Oc-OH-Tam verschil laat maken tussen tumoren en gezonde cellen. Net als gewoon tamoxifen dringt het gewoon overal in binnen. Voordat je zelfs maar een dierproef kunt overwegen, zul je daar eerst iets op moeten verzinnen.

bron: ESRF