Nieuws

Micellen met een missie

Een nieuwe polymere micel zoekt in muizen zelf zijn weg naar bacteriële biofilms en ruimt ze daarna ook nog op, meldt een Chinees-Nederlands team in Science Advances.

Bacteriële biofilms vormen een groot struikelblok voor huidige antibiotica en dragen bij aan het resistentieprobleem. Bacteriën maken zo’n film ter bescherming, en veel medicijnen kunnen maar moeilijk door de beschermlaag heen breken. Daarom zochten Henk Busscher, Linqi Shi en collega’s uit Groningen en Tianjin, China, naar een oplossing. Zij vonden die in micellen die de biofilm automatisch opzoeken, opbreken en verspreiden, zodat de bacteriën – Staphylococcus aureus in dit geval – een makkelijker doelwit zijn voor antibiotica en het immuunsysteem.

Hier gaat het om zwitterionische mixed-shell polymere micellen (ZW-MSPM’s). Uit eerder onderzoek bleek dat positief geladen micellen biofilms kunnen opbreken, maar niet automatisch naar de juiste plek gaan. Ander onderzoek liet zien dat MSPM’s effectief antibiotica mee kunnen dragen en door de samenstelling van de mixed-shell automatisch aangetrokken worden door de negatieve lading van de bacteriële infectie. Deze twee eigenschappen combineerden de onderzoekers in dit geval met een zwitterion (een molecuul met zowel positieve als negatieve lading), die het opbreken van de biofilm op zich nam. Op de foto zie je het effect: links is de biofilm van S. aureus vrijwel onaangetast door de controle single-shell polymere micellen, terwijl er rechts met het ZW-MSPM niks meer van over is.

Het nieuwste aan dit onderzoek is misschien nog wel de manier waarop het team de automatische doelbepaling visualiseerde. Ze bouwden namelijk een doorzichtig ‘raampje’ in levende muizen (trigger warning), waardoor ze met fluorescentie het verdwijnen van de biofilm aan konden tonen.

Tian, S. et al. (2020) Sci. Adv. 6(33)

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!