Nieuws

MOF als vochtvreter

Arjen Dijkgraaf |
(Bio)procestechnologie, Materialen & Coatings, Milieu & Toxicologie, Organische chemie

Saoedische onderzoekers hebben een metal-organic framework gebouwd dat tweemaal zijn eigen gewicht in water kan adsorberen, en niet meteen in elkaar klapt als je dat water weer verwijdert. Interessant om lucht te ontvochtigen of drinkwater te bereiden, melden ze in het tijdschrift Chem.

Cr-soc-MOF-1, zoals Mohamed Eddaoudi en collega’s van KAUST het noemen, bezit een zogeheten soc-topologie waarbij soc staat voor square octahedral. Het is opgebouwd uit driehoekige clusters die elk drie Cr3+-ionen bevatten, en vrij lange, vierarmige organische linkers (3,3’,5,5’-tetrakis (4-carboxyfenyl-p-terfenyl, afgekort H4TCPT). Het lukte niet om het rechtstreeks te synthetiseren, wel om een analoog te maken op basis van Fe3+ en daarna die Fe3+ door Cr3+ te vervangen.

Het levert een MOF op met wijde poriën dat uitstekend tegen water kan (voor een MOF op zich al een prestatie) en bovendien bij kamertemperatuur het meeste water opneemt van alle tot nu toe uit de literatuur bekende MOF’s. De opname begint serieus wanneer de relatieve vochtigheid boven de 55 % uit komt; bij 75 % is het materiaal verzadigd en bevat dan 1,95 gram water per gram MOF.

Laat je bij gelijkblijvende temperatuur de relatieve vochtigheid weer zakken, dan begint het water pas serieus te desorberen als de waarde onder de 50 % duikt. Bij 35 % is vrijwel alles er weer uit. Je kunt die cyclus minstens honderd keer herhalen zonder dat de prestaties merkbaar achteruit gaan.

Of er enig uitzicht is op een betaalbaar productieproces voor deze ingewikkelde moleculaire constructie, staat er helaas niet bij.

bron: Chem

Deel deze pagina
Bestel nu GRATIS 2 proefnummers C2W

Bestel nu GRATIS 2 proefnummer C2W

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven