Vanaf 20 mei 2019 bestaat een mol uit precies 6,022.140.76 maal 1023 elementaire deeltjes. En dus niet meer uit het aantal deeltjes dat in 12 gram koolstof-12 zit, hebben de deelnemers aan de 26e General Conference on Weights and Measures (CGPM) in Versailles vandaag (16 november 2018) unaniem besloten.

Een exact getal gebruiken in plaats dat je de definitie van de kilogram er bij betrekt, is vooral veel makkelijker. De IUPAC had in januari al aanbevolen om het voortaan zo te doen. In de praktijk zijn de verschillen natuurlijk zo klein dat vrijwel niemand er iets van gaat merken.

Dat de definitie van de kilogram tegelijkertijd óók verandert, een feit dat oneindig veel meer aandacht van de media heeft getrokken, heeft er dus formeel niets mee te maken. Al zijn beide wijzigingen onderdeel van een groter plan om alle bestaande onzekerheden uit het SI-stelsel te halen.

Die kilogram was tot nu toe gedefinieerd als de massa van een blok platina dat in Frankrijk werd bewaard. Probleem daarmee was dat die massa begon te verlopen. De nieuwe definitie stoelt niet meer op een fysieke waarde maar op de constante van Planck, die pas sinds kort nauwkeurig genoeg is te meten om er een SI-eenheid op te durven baseren.

Omdat men toch bezig was, zijn de definities van de ampère en de kelvin eveneens aangepast.

bron: NIST