Nieuws

Neuzen in je genoom

Arjen Dijkgraaf |
Analyse & Labtechnologie, Computational chemistry, Genetica & Sequencing

In Nature Genetics presenteren Leuvense en Amerikaanse onderzoekers zeven genen die de vorm van je neus helpen bepalen. Handig als je een gezicht wilt reconstrueren op basis van een schedel, stelt eerste auteur Peter Claes in een persbericht.

Zo’n neus bestaat voornamelijk uit kraakbeen en is gewoonlijk allang verdwenen als je de schedel terugvindt. Kun je uit het bot nog bruikbaar DNA isoleren, dan biedt dat misschien ooit een kans om de neusvorm te reconstrueren. Nu zijn de onderzoekers overigens nog lang niet zo ver.

Er zijn al eerder gezichtsbepalende genen gevonden, maar in de praktijk  was dat zoeken naar een speld in een hooiberg. Vandaar dat dit keer is gekozen voor een big data-benadering: 3D-scans maken van de gezichten van een paar duizend Amerikanen van Europese afkomst, die gegevens naast hun DNA leggen, en een computer laten zoeken naar statistische verbanden.

Daar kwamen in totaal vijftien genetische locaties uit die kennelijk iets met het gelaat te maken hebben. Bij zeven daarvan gaat het vooral om de neusvorm, de rest vertoont eerder een link met het voorhoofd of de kin.

Separaat onderzoek bevestigt dat al die vijftien genen actief zijn in de periode dat in de baarmoeder de basis voor de gelaatsvorm wordt gelegd.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer genen bij het gelaat betrokken. Het onderzoek wordt voortgezet met nog veel meer proefpersonen.

bron: KU Leuven

 

Deel deze pagina

Lableveranciers

Introducing the new Xevo TQ-GC

Consistent, high performance GC-MS/MS to surpass regulatory limits

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers C2W

Bestel nu GRATIS 2 proefnummer C2W

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven