Nieuws

‘One-size-fits-all’-kankertracer ontdekt

Groningse onderzoekers ontdekten dat je met de nieuwe pH-gevoelige ONM-100 tracer meerdere soorten kankers kunt opsporen, onafhankelijk van het tumortype.

Bij fluorescentiebeeldvorming van kanker wordt gebruik gemaakt van tracers; een soort speurstoffen die oplichten zodra zij zich in de micro-omgeving van de tumor bevinden. Die tracers zijn vaak tumor-specifiek, waardoor ze slechts een bepaald tumor-type kunnen herkennen. Recentelijk testten onderzoekers van het UMCG een nieuwe soort pH-gevoelige tracer die veel breder toepasbaar is. Uit hun resultaten, die zij eind juni publiceerden in nature communications, bleek dat de zogenoemde ONM-100 tracer meerdere soorten solide tumoren kan opsporen.

De ONM-100 tracer, ontwikkeld door onderzoekers van de University of Texas Southwestern (Dallas, VS), is een fluorescerend nanodeeltje gemaakt van pH-responsieve polymeren die activeren bij een bepaalde pH-drempelwaarde; in dit geval 6,9. Als gevolg van het veranderde metabolisme van snelgroeiende kankercellen hebben solide tumoren vaak een lagere zuurgraad (pH 6,5 – 6,9) dan normaal weefsel (pH 7,4). Zodra de nanodeeltjes in het zure milieu van een tumor terechtkomen, vallen zij uiteen en komen fluoroforen (zoals indocyanine-groen) vrij die fluorescerend licht afgeven. De tracer kan zo verschillende tumoren laten oplichten, onafhankelijk van het tumortype.

Onder leiding van oncoloog Go van Dam, ceo van de UMCG-spinoff TRACER, voerden de Groningse onderzoekers een eerste klinische test uit op patiënten met verschillende soorten kanker. Met de ONM-100 tracer visualiseerden zij veilig en succesvol borstkanker, slokdarmkanker, colorectaal kanker en hoofdhalskanker. Een fase 2-studie loopt op dit moment in de Verenigde Staten, waar TRACER ook bij betrokken is. Resultaten van dat onderzoek worden aan het einde van dit jaar verwacht.

De ONM-100 tracers zijn non-actief (groen) in de bloedsomloop en actief (rood) in tumorweefsel. pHe: extracellulaire pH, pHt: pH-drempelwaarde.

Voskuil, F.J. et al. (2020) Nat Commun 11(1)

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!