Uit sommige schaliegasputten lekt zo veel benzeen, formaldehyde en waterstofsulfide dat het haast wel een verhoogd risico op kanker moet opleveren. Nu merk je het nog niet maar over tien jaar heb je spijt, stellen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Environmental Health.

De publicatie kwam twee dagen nadat Britse media meldden dat iemand vergunning heeft aangevraagd om onder het centrum van Londen te mogen fracken.

Hoe algemeen het probleem is, wordt uit de publicatie niet duidelijk. David Carpenter en collega’s hebben namelijk ‘getrainde’ vrijwilligers luchtmonsters laten nemen rond schaliegasputten die merkbaar stonken of leidden tot geïrriteerde ogen, hoofdpijn en/of misselijkheid. Maar daarbij wordt aangetekend dat omwonenden hier in de VS héél vaak over klagen.

De luchtmonsters werden door een gaschromatograaf gestuurd, en gecheckt op 75 vluchtige organische verbindingen. Ongeveer de helft bleek daarbij boven de wettelijke normen te zitten. Met name de concentraties van benzeen, formaldehyde en H2S lagen soms ver boven het achtergrondniveau; voor benzeen was dat in één geval een factor 770.000.

Volgens Carpenter heb je het dan al haast niet meer over gezondheidsrisico’s maar eerder over acuut explosiegevaar. Of het inderdaad een statistisch significante verhoging van het risico op kanker oplevert, staat wetenschappelijk nog niet helemaal vast. Maar dat het stinkt, kan niet worden ontkend.

Uiteraard is het technisch gezien ook mogelijk om te boren naar schaliegas zonder dat de boel lekt. Maar ja.

bron: grist.org, Environmental Health