Een gevariëerd programma trok een flink aantal bezoekers naar het Single-Use Event, dat onlangs voor het eerst als zelfstandig evenement werd gehouden.

Het conferentiecentrum van de Eindhovense High Tech Campus was goed gevuld, met meer dan honderd bezoekers. ‘Boven verwachting’, zegt Zeger de Vente van Hamilton, als adviseur betrokken bij de organisatie. ‘De bezoekers die bij onze stand komen zijn goed voorbereid en zijn interessante leads voor ons.’

Het Single-Use Event, georganiseerd door C2W als onderdeel van Vakbladen.com, mikt op professionals in de bioprocesindustrie, met name de farma-sector. Het gebruik van single-usesystemen neemt hier sterk toe en zal de komende jaren verdubbelen, verwacht marktonderzoeksbureau Markets & Markets. Vorig jaar was het evenement onderdeel van de grote tweejaarlijkse laboratoriumbeurs Labtechnology, dit jaar staat het voor het eerst op eigen benen.

‘Zo’n evenement moet groeien’, zegt Harm van Berkel van 3M. ‘Wij zijn relatief nieuw in de single-usewereld, dus dit is een mooie mogelijkheid om ons netwerk uit te breiden. We zijn nu enkele jaren bezig met de ontwikkeling van single-use filters, waaronder oplossingen voor zeer grote volumes.’

De basis van het evenement zijn de presentaties van specialisten uit het veld, verdeeld in enkele keynotes en twee uitgebreide parallelsessies. Zo legde Louis-Philippe Mascart van Bioneering (van ‘bio’ en ‘pioneering’) uit welke kostenbesparingen mogelijk zijn door slimme toepassing van single-use en automatisering. De terugverdientijd van een investering kan soms omlaag van maanden tot minder dan een dag, betoogde hij.

Peter Boogaard van Industrial Lab Automation praatte het publiek bij over verschillende soorten software voor lab en productie, het belang van dataintegriteit en de uitdagingen van het doorvoeren van veranderingen binnen een bedrijf.

Tijdens de parallelsessies waren de onderwerpen zeer divers. Zo lichtte Dirk Martens (WUR) zijn onderzoek toe naar downscaling van een 10 l fed-batch CHO-celcultuur naar een 15 ml microreactor. Een opmerkelijke conclusie is dat er verschillen optreden in genexpressie, mogelijk doordat de condities in de grote volumes nauwkeuriger gecontroleerd kunnen worden.

Een heel andere insteek kwam van Dennis Rütze van consultancybureau Xendo, die liet zien waar de valkuilen liggen in de transitie van roestvaststalen reactoren naar single-use. Daarnaast presenteerden diverse bedrijven hun innovaties en oplossingen voor een breed scala aan mogelijke single-use toepassingen.

Bezoekster Diane de Groot, die werkt aan de productie van antilichamen bij Synthon, is op zoek naar nieuwe ideeën. ‘Er is onlangs een nieuwe productiefaciliteit gebouwd, geheel single-use, maar op veel punten nog één op één afgeleid van stainless steel-productie. Ik wil kijken of dat anders kan.’ De lezing van Peter Boogaard vond ze zeer interessant: ‘Veel van de uitdagingen die hij noemde, lopen wij ook tegenaan. Er zijn zoveel mensen betrokken bij de vernieuwing van een proces, dat het soms lastig is om iedereen op een lijn te krijgen.’

Als ludieke afsluitende keynote herinnerde Annemarie Nederhoed, head operations van de Plastic Soup Foundation het publiek eraan dat we verstandig om moeten gaan met het plastic afval. ‘In de westerse wereld is dat waarschijnlijk geen probleem omdat het goed wordt verwerkt, maar als jullie bijvoorbeeld gaan leveren in Azië, waar er nog veel wordt gedumpt, zou het verstandig zijn daar goede afspraken over te maken’, zegt Nederhoed na een vraag uit het publiek.