Nieuws

Start-up maakt lignineolie

Nederlandse start-up Vertoro heeft als leider van een Nederlands consortium € 1,2 miljoen gekregen om te kijken of je ruwe lignineolie (CLO) duurzaam om kunt zetten in polyurethaan en fenol, meldt een persbericht van Chemelot InSciTe.

De subsidie is gegeven voor het ‘Meer doen met lignine’-project dat op 1 oktober is gestart. Het consortium haalt lignine uit niet-eetbare biomassa, wat op die manier een alternatieve grondstof vormt die kan helpen in de transitie naar meer duurzame varianten. Daarnaast is lignine makkelijk te krijgen en ook nog goedkoop.

Het project vindt onder ander plaats op de drie Brightlands campussen in Geleen, Venlo en Bergen op Zoom. Afvalbeheerbedrijf Attero haalt samen met het Bio Treat Center van de campus in Venlo niet-eetbare biomassaresiduen op en verwerkt deze tot een droog, ligninerijk poeder. Vertoro en kennisinstituut Chemelot InSciTe zetten het poeder vervolgens om in CLO en fenol in de Brightlands pilot plant van de campus in Geleen. Het Vlaamse instituut Vito en start-up Indresmat maken daar uiteindelijk polyurethaancoatings en bouwmaterialen van.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!