Nieuws

Suiker verandert biggenbrein

Daniël Linzel | vrijdag 7 februari 2020
Celbiologie, Organische chemie

Een Deense studie laat zien dat varkens die twaalf dagen achter elkaar veel suikerwater drinken significante veranderingen in het brein laten zien. De resultaten staan in Nature Scientific Reports.

Varkens zien we vaak als veelvraten, maar wij mensen kunnen er ook wat van. Vijf procent van de wereldbevolking kampt met obesitas, wat kan leiden tot diabetes type 2, hart- en vaatziektes en andere narigheid.

Obesitas heeft deels te maken met de overconsumptie van voedsel met een hoge energiedichtheid, oftewel een hoog suikergehalte. Om licht te schijnen op deze connectie, onderzochten Michael Winterdahl, Anne Landau en collega’s van de universiteit in Aarhus, Denemarken, de breinen van zeven Göttingse minivarkens.

De Denen onderzochten specifiek wat een stelselmatige ‘overdosis’ suiker met de opioïde- en dopaminereceptoren in delen van het brein doet. Daarvoor gaven zij de varkens twaalf dagen achter elkaar een uur lang toegang tot een sucroseoplossing, omdat sucrose een link heeft met obesitas en steeds meer als verslavend middel erkend wordt.

Het eerste dat opvalt aan de resultaten is dat bij vijf varkens direct na de eerste dosis al een significante afname van de µ-opioïdereceptor zichtbaar is. En ook na die twaalf dagen was een afname zichtbaar in zowel de µ-opioïde- als de dopamine D2/3-receptoren in een aantal regio’s van de varkenshersens, zichtbaar op positron emissietomografie (PET)-scans.

De onderzoekers concluderen dat sucrose inderdaad een verslavend effect kan hebben door het dalen van die receptoren, iets dat bijvoorbeeld ook gebeurt bij drugs- of pornografiegebruik.

Winterdahl, Sci Rep 9, 16918 (2019)

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!