Nieuws

Supersuppressie

Femke Jaarsma |
Genetica & Sequencing, Medicijnen & Farmacologie, Organische chemie

Een mutatie in het bekende tumorsuppressorgen p53 beschermt muizen tegen tumoren. Hierdoor hebben onderzoekers van de Stanford-universiteit de werking van p53 gedeeltelijk kunnen ontrafelen.

In Cancer Cell schrijven ze dat ze voor het onderzoek muizen gebruikten die vatbaar zijn voor alvleesklierkanker. Deze hadden bovendien verschillende individuele mutaties in p53. Normaalgesproken zorgt dit voor problemen: te weinig p53 leidt tot tumoren en te veel zorgt voor problemen bij de ontwikkeling.

Het was dus verrassend dat een van de mutaties juist zorgde dat de muizen minder tumoren ontwikkelden. Deze mutant overactiveert p53, wat de onderzoekers belangrijke informatie gaf over de werking ervan. Het eiwit blijkt effect te hebben op meer dan honderd genen. Daarvan is het gen Ptpn14 een belangrijke. Dit gen remt de activiteit van het eiwit Yap. En een te hoge activiteit van Yap activeert genen die kunnen leiden tot tumoren.

De onderzoekers hopen dat deze vindingen kunnen helpen bij het behandelen van tumoren waarin p53 is uitgeschakeld. In deze tumoren zou het remmen van Yap wellicht kunnen helpen bij de behandeling. Een andere optie zou kunnen zijn om inspiratie te halen uit de supervariant van p53 om tumor suppressie in vivo te verbeteren.

Het is nog niet bekend of het gevonden mechanisme specifiek is voor de alvleesklier.

Bron: Stanford University Medical Center

Deel deze pagina
Bestel nu GRATIS 2 proefnummers C2W

Bestel nu GRATIS 2 proefnummer C2W

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven