Nieuws

Ultraporeus MOF

In Dresden is een metal-organic framework (MOF) gebouwd met een porievolume van 5,02 kubieke centimeter per gram. Een wereldrecord, juichen Stefan Kaskel en collega’s in Angewandte Chemie.

Er hoort een specifiek porie-oppervlak bij van 7.800 m2 per gram, bijna tien keer zo veel als in de gemiddelde poreuze zeoliet. Van het totale volume van het MOF, dat de naam DUT-60 heeft meegekregen, bestaat 90,3% uit leegte.

De grote uitdaging was om de constructie stabiel genoeg te krijgen, zodat hij niet meteen in elkaar klapt als je na de synthese hetb oplosmiddel verwijdert. In eerste instantie is ze ontworpen op de computer, en daarna kostte het vijf jaar om DUT-60 daadwerkelijk te synthetiseren. Volgens Kaskel is het nog steeds duurder dan goud of diamanten (per gewicht of per volume staat er niet bij) en lukt het niet om meer dan 50 mg per batch te produceren.

DUT-60 is dan ook niet meer dan het bewijs dat een dermate poreus MOF überhaupt stabiel kan zijn. Het wachten is op beter synthetiseerbare varianten waarin je bijvoorbeeld gassen kunt opslaan, of die je als filter of katalysator kunt gebruiken.

Het vorige record stond overigens op naam van de Amerikaan Omar Farha, die in 2012 in JACS een MOF van 4,4 cm3 inhoud en 7.000 m2 oppervlak per gram presenteerde. Farha's computerberekeningen wezen uit dat je in theorie 14.600 m2/g moet kunnen halen.

bron: TU Dresden

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

C2W Social Media

Logo Twitter

Logo Linkedin

Wordt abonnee/lid

Logo KNCV

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!