Nieuws

Vinger aan de alcoholistische pols

Arjen Dijkgraaf |
Analyse & Labtechnologie, Medicijnen & Farmacologie, Veiligheid & Regelgeving

In San Diego is een implanteerbare chip gepresenteerd die het alcoholpromillage van de drager gedurende lange tijd kan monitoren. Een aanwinst voor de verslavingszorg, stelde UCSD-onderzoeker Drew Hall tijdens een lokaal congres voor chip-ontwerpers.

De chip is vooral bedoeld voor alcoholisten die in een afkickprogramma zitten. Ten opzichte van eerdere alcoholsensoren, die als pleister op de huid worden gedragen, zou hij het voordeel moeten hebben dat de drager hem niet tijdelijk kan verwijderen bij aanvallen van acute dorst.

De chip meet ongeveer één kubieke millimeter en wordt via een injectienaald onder de huid gebracht. Hij is gecoat met een alcoholoxidase-enzym dat de ethanol in het onderhuidse vocht afbreekt en de metabolieten elektrochemisch detecteert. Twee extra sensoren compenseren daarbij voor pH en achtergrondruis.

Een batterij zit er niet in. Het idee is dat de chip in je pols zit en contactloos wordt gevoed vanuit een smart watch die tevens de meetsignalen uitleest en doorstuurt.

De ontwerpers hebben daarbij sterk de nadruk gelegd op een zeer laag energieverbruik. Elke meting kost slechts drie seconden en de communicatie gaat via backscattering, waarbij de chip niet zelf zendt maar een radiofrequentiesignaal van de smartwatch in gemodificeerde vorm terugkaatst.

Alles bij elkaar komt het verbruik uit op 970 nanowatt, volgens de ontwerpers een miljoenste van wat een mobiel telefoongesprek kost. Dat voorkomt dat de batterij van de smatrwatch te snel wordt leeggetrokken, maar ook dat de chip ongezonde hoeveelheden warmte genereert.

Tot nu toe heeft Hall hem alleen in vitro uitgetest. Dierproeven zijn in voorbereiding.

In de tussentijd wordt gewerkt aan varianten die andere moleculen detecteren. Hall kan zich voorstellen dat je bij afkickende drugsverslaafden een hele collectie injecteert, met sensoren voor elke drug die betrokkene zou kunnen uitproberen.

bron: UC San Diego

Deel deze pagina

Lableveranciers

Introducing the new Xevo TQ-GC

Consistent, high performance GC-MS/MS to surpass regulatory limits

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven