Nieuws

Vlaamse lama’s kiezen voor Frans

Arjen Dijkgraaf |
Beleid & Bedrijfsvoering, Geneeskunde & Immunologie, Medicijnen & Farmacologie, Nanotechnologie

Het Vlaamse biotechbedrijf Ablynx laat zich overnemen door Sanofi. De Franse farmagigant biedt € 3,9 miljard voor alle aandelen, blijkt uit een gemeenschappelijk persbericht.

Het Deense Novo Nordisk, dat vorige maand met een vijandig bod van € 2,6 miljard kwam, vist achter het net. Ablynx’ kritiek dat het bod veel te mager was, ook al lag het ruim boven de toenmalige aandelenkoers, blijkt volkomen terecht te zijn geweest.

Ablynx is vooral bekend van de ‘nanobodies’, antilichamen uit lama’s en andere kameelachtigen die veel kleiner zijn dan bij andere diersoorten en daarom handiger als geneesmiddel. Net als Novo Nordisk toont Sanofi zich vooral geïnteresseerd in caplacizumab, een antilichaam dat de zeldzame bloedstollingsziekte trombotische trombocytopenische purpura (aTTP). Volgens de Fransen is het een versterking van de eigen positie bij zeldzame bloedaandoeningen.

Die postitie versterkten ze vorige week trouwens ook al door het Amerikaanse biotechbedrijf Bioverativ over te nemen voor $ 11,6 miljard. Bioverativ werkt eveneens aan therapieën tegen bloedziektes, zoals hemofilie en sikkelcelanemie.

bron: Ablynx

Deel deze pagina
Laborama 2019

In 2019 viert Laborama haar 20e editie en dat doet ze in stijl op een nieuwe locatie. Op 14 en 15 maart zal Laborama 2019 doorgaan in Paleis 3 van Brussels Expo. Benieuwd wat Laborama dit jaar te bieden heeft?

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven