Nieuws
Odfjell heeft gewéten dat het de veiligheid niet op orde had.

Weer twijfels aan veiligheid chemie

Arjen Dijkgraaf |
(Bio)procestechnologie, Analyse & Labtechnologie, Arbeidsmarkt, Beleid & Bedrijfsvoering, Carrière & Opleiding, Duurzaamheid & Energie, Medicijnen & Farmacologie, Milieu & Toxicologie, Veiligheid & Regelgeving

Chemiekoepel VNCI ‘herkent zich niet’ in het beeld dat criminologe Marieke Kluin schetst over een falende veiligheidscultuur binnen de chemische industrie. Haar onderzoek is gedateerd, suggereert een persbericht.

De VNCI verwijst onder meer naar een TNO-onderzoek uit 2012, waarin werd geconcludeerd dat in elk geval in Rotterdam-Rijnmond de veiligheids-‘performance’ in orde is. Toestanden zoals een paar jaar geleden bij Odfjell zouden inmiddels niet meer moeten voorkomen.

Daar is overigens niet iedereen van overtuigd. Toevallig (?) trok vorige week Petrochem-columnist Henk Leegwater van leer tegen Shell Moerdijk. Gezien zijn ervaringen met de bedrijfsleiding is het niet vreemd dat daar de afgelopen tijd een paar dingen heel erg zijn misgegaan, stelt hij. Met een sneer richting de VNCI die het volgens hem liever op toeval houdt.

Kluin gaf het proefschrift, waarop ze dinsdag promoveerde aan de TU Delft, de titel ‘Optic Compliance’ mee. De Nederlandse vertaling levert ze er ook bij: ‘Optische Regelnaleving’.

Het is gebaseerd op de periode 1999-2011. In die tijd is Kluin, samen met de inspectiediensten, bij vijftien zogeheten BRZO-bedrijven in Rotterdam-Rijnmond op bezoek geweest. Namen noemt ze niet, wel dat bij tien van de vijftien de veiligheid niet op orde was.

Vier daarvan worden omschreven als ‘calculerend’: ze beperken de uitgaven aan veiligheid en milieu tot het strikte minimum, en ondernemen pas aanvullende actie als de autoriteiten moeilijk beginnen te doen. De overige zes worden ‘roekeloos’ genoemd: ze kennen de regels niet of zien het belang niet in.

De VNCI gaat het proefschrift wel nader bestuderen om te zien of de veiligheid nóg beter kan dan ze naar eigen zeggen nu al is. ‘Als het aanknopingspunten biedt om actie te ondernemen met haar leden, gaat de VNCI daar zeker actief mee aan de slag’, aldus het persbericht.

bron: VNCI, Binnenlands Bestuur

Deel deze pagina

Lableveranciers

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

Laborama 2019

In 2019 viert Laborama haar 20e editie en dat doet ze in stijl op een nieuwe locatie. Op 14 en 15 maart zal Laborama 2019 doorgaan in Paleis 3 van Brussels Expo. Benieuwd wat Laborama dit jaar te bieden heeft?

Introducing the new Xevo TQ-GC

Consistent, high performance GC-MS/MS to surpass regulatory limits

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven