Na de knipklare muis is er nu ook een knipklare mug die zelf het Cas9-enzym aanmaakt. Dit maakt het makkelijker om genen uit te schakelen met CRISPR-Cas9 en zo hun functie te onderzoeken. Dit schrijven onderzoekers van de universiteit van Californië (Riverside) in PNAS.

Omdat de mug Cas9 zelf al produceert hoef je alleen nog het benodigde CRISPR-RNA te injecteren. Dan verknipt de mug zijn eigen genoom. Zo kun je genen efficiënt uitschakelen en zo ontdekken wat de functie was. Om te laten zien dat het werkt schakelden de onderzoekers genen uit waardoor er gele, vleugelloze of drieogige muggen ontstonden. Als je genen verknipt die essentieel zijn vernietigt de mug in feite zichzelf.

Uiteindelijk hopen ze met extra informatie over het genoom van de mug de verspreiding van ziektes als Zika en gele koorts tegen te gaan. Als je te weten kunt komen wat de moleculaire en genetische mechanismes zijn voor de vermenigvuldiging van deze virussen in muggen kun je deze genen misschien verstoren. Zo kun je de viruscyclus onderbreken zonder insecticiden te gebruiken.

Door gebruik te maken van gene drives kun je zorgen dat deze mutatie zich vervolgens verspreidt in de muggenpopulatie. De muggen zelf overleven dus wel, maar ze verspreiden dan geen virus meer. Je zou de muggen in theorie ook onvruchtbaar kunnen maken, maar die mutatie geeft zichzelf natuurlijk niet door.

Bron: UC Riverside