Opinie

Beloftes

Arjen Dijkgraaf |
Beleid & Bedrijfsvoering, Carrière & Opleiding

Waar hebben wij Nederlanders eigenlijk nog geld voor over? Zeker niet voor defensie. De Russen komen niet meer, de Chinezen zijn er al en waar ligt Mali eigenlijk? Als die commando’s zo nodig buiten willen spelen, kopen ze hun eigen laarzen maar.

Ook niet echt voor innovatie. Zelfs nu de rentes zo laag zijn dat je vrijwel gratis kunt lenen, komen de banken niet van hun geld af. Fabrieken bouwen? Nieuwe producten op de markt brengen? Veel te link. De economische groei lijkt grotendeels te danken aan het visieloos schuiven van nóg meer dozen, bij voorkeur door onderbetaalde zzp’ers. En bij dat ambitieniveau past een onderwijsstelsel dat eveneens zo weinig mogelijk moet kosten. Wie zo nodig hogerop wil komen, betaalt zelf maar een studie.

Voor wetenschap hebben we al helemáál niet veel over. Als NWO zes van de zeven aanvragen voor Veni’s en Vici’s moet afwijzen, dringt zich de conclusie op dat Neder­land gewoon veel meer wetenschappelijk talent herbergt dan het wenst te bekostigen. Het aantal aanvragen terugdringen door de universiteiten voortaan zelf te laten selecteren, verandert daar niets aan. En roepen dat die afgewezen wetenschappers dan maar in de industrie moeten gaan werken, is tamelijk cynisch – zie de vorige alinea.

En misschien mogen we wel blij zijn dat we NWO überhaupt nog hebben. Als het aan Henk, Ingrid en hun populistische partijen lag, deden ze enkel nog € 5 in de KWF-collectebus op voorwaarde dat volgend jaar alle kanker te genezen is. De rest koopt zijn eigen reageerbuisjes maar.

Als onderzoeker kun je een nare smaak in de mond krijgen van Stevinpremies en ander gedram over valorisatie, maar in een land als Nederland zou het weleens de enige manier kunnen zijn om voldoende draagvlak voor wetenschap te kweken. En dan hebben we nog mazzel. Je zult maar moeten uitleggen dat je miljarden wilt uitgeven aan tanks en onderzeeërs, puur voor het geval dat de Russen besluiten om alsnog te komen. Wij kunnen tenminste nog beloven dat we met onze moleculaire motortjes en cryo-elektronenmicroscopie op termijn daadwerkelijk iets tegen kanker kunnen doen. En dan maar hopen dat Henk en Ingrid nog even geduld hebben. 

Deel deze pagina

Masterclass Business Development & Innovation in Life Sciences:
d
onderdag 26 januari in Utrecht.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van C2W.

Meld je nu aan!

Word abonnee/lid

Sluit nu een abonnement af of word lid van de KNCV en ontvang elke week het laatste nieuws, digitaal of op papier. 

Sluit nu een abonnement af!

Naar boven