De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is een sectie van de KNCV, maar meer dan de helft van de leden komt van buiten de KNCV. Toen ik vorig jaar werd gevraagd om voorzitter van de NBV te worden, twijfelde ik derhalve of ik met mijn chemische achtergrond wel genoeg biotechtaal beheerste om iedereen aan te kunnen spreken. Maar het periodiek systeem der elementen is het universele alfabet waarmee je alle woorden kunt maken en vele talen mee kunt leren spreken. Chemici zijn de alfa’s onder de bèta’s, en biotechnologie en chemie zijn zeer verwante talen.

Onlangs overleed Ruud Lubbers, die ik me onder andere nog herinner vanwege een mop over steenkolenengels. Chit chatting met een buitenlandse collega, zei Lubbers: ‘In my free-time I fock horses.’ De onthutste collega: ‘Pardon?’ En Lubbers: ‘Yes, horses!’ Desondanks was Lubbers een van de meest succesvolle Nederlandse politici, die in zijn internationale carrière bovendien co-chair is geweest van het Forum voor Biotechnologisch Overleg EU-VS. Wat zou ik hem graag uitgenodigd hebben voor het NBC-18, om even met Mark Lynas, een van de keynotesprekers, in discussie te gaan.

De NBV organiseerde in het verleden om het jaar het tweedaagse Nederlandse Biotechnologie Congres (NBC). In 2016 brachten we het NBC terug naar een­daags congres en maakten er bovendien een jaarlijks event van. Een mooie bijkomstigheid is dat we zo voor de rest van deze eeuw de nummering van het NBC gelijk kunnen laten lopen met het betreffende jaar. Op 22 mei aanstaande vindt dus het NBC-18 plaats.

Naast parallelsessies gecoördineerd door de acht werkgroepen van de NBV, hebben we voor het NBC-18 drie prominente keynotesprekers uitgenodigd, uit de academische, industriële, en maatschappelijke hoek. De eerste is Nick Turner (Manchester University), expert in biokatalyse en recent onderscheiden met het ACS Catalysis Lectureship for the Advancement of Catalytic Science. Vervolgens hebben we Véronique de Bruijn, ceo van Photanol, een zeer succesvolle Nederlandse cleantech company, die draait op cyanobacteriën en zonlicht. En de derde keynote is Mark Lynas, de Britse journalist, schrijver en milieuactivist die jarenlang prominent anti-ggo was, maar recentelijk is gemodificeerd tot groot ggo-voorstander. Meer informatie over de sprekers is hier te vinden.

Als NBV-bestuur willen we mensen geïnteresseerd in biotechnologie in al haar fascinerende facetten bij elkaar brengen. De komende jaren gaan we dat groots aanpakken. We zijn er namelijk in geslaagd om de bid te winnen voor het organiseren van het tweejaarlijkse European Congress on Biotechnology over twee jaar. We gaan dus de ECB2020 organiseren, in Maastricht. Over andere talen gesproken.

Aldrik Velders is hoogleraar bionanotechnologie in Wageningen.